NaslovnaZanimljivostiNaučnici STO osmislili neinvazivnu metodu paradontalnog skrininga

Naučnici STO osmislili neinvazivnu metodu paradontalnog skrininga

- Advertisement -

Parodontalni skrining igra važnu ulogu u prevenciji parodontopatije i promoviše poboljšanje oralnog zdravlja, a samim tim i kvaliteta života. Parodontalni Indeks Svjetske zdravstvene organizacije (STO) vode dobro obučeni stomatolozi, ali je zbog često invazivnih metoda uzimanja podataka urađena studija o novim tehnikama koja bi trebalo da olakšaju uzimanje podataka i smanje neprijatnosti za pacijente. Osim toga, kako se navodi u tekstu koji je objavio BMC Oral Health na ovaj način biće smanjeni i troškovi samog postupka.

Riječ je o novoj metodi testiranja pljuvačke pacijenta, a cilj je mjerenje nivoa hemoglobina i LDH (Lactate dehydrogenase) u pljuvački.

Tokom rada na studiji ispitani su podaci kod 38 muškaraca i 54 žena prosječne starosti 50,03 godina. Usmeno ispitivanje je izvršeno od strane stomatologa, upisan je broj preostalih zuba, prisustvo ili odsustvo kamenca, krvarenje tokom pregleda, a zabilježeno je i eventualno postojanje takozvanih paradontalnih džepova.

U ovoj studiji, parodontopatija je definisana u skladu sa kriterijumima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a da bi se ispitao nivo hemoglobina i LDH u pljuvački, učesnici su dobili instrukcije da pet minuta žvaću žvakaće gume bez ukusa i za to vrijeme, sakupljana je pljuvačka koja se kontinuirano proizvodila u ustima.

Tokom testiranja nivo hemoglobina kretao se uglavnom izmežu 0,759 i 0,763, dok je nivo LDH bio između 0,722 i 0,711. Istraživači su kao rezultat dobili mogućnost da sa sigurnošću od 97,1 odsto predvide eventualni nastanak paradontalnih bolesti.

Ono što se posebno naglašava je činjenica da su na ovaj način došli do metode koja je u znatno manjoj mjeri invazivna što će smanjiti osjećaj nelagodnosti pacijenata i smanjiti troškove bez smanjenja kvaliteta rezultata.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -