NaslovnaIntervjuStrane pacijente uglavnom motivišu cijene da dođu kod nas

Strane pacijente uglavnom motivišu cijene da dođu kod nas

- Advertisement -

Dentalni turizam zasnovan je na konceptu koji podrazumijeva kombinaciju putovanja sa stomatološkim procedurama i pogodan je za osobe koje žele da uštede novac ili da dobiju više stvari za istu količinu novca.

U ovom drugom smislu, dentalni turizma je „dva u jedan“ usluga – za iste pare dobijate i liječenje zuba i nezaboravno putovanje na atraktivnim turističkim lokacijama.

Upravo u tom smislu razmišlja i doktor Rusmin Laličić, koji već decenijama u Gusinju uspješno liječi lokalno stanovništvo, ali i strance. Pored ordinacije, izgradio je i hotel, kako bi u budućnosti njegovi nasljednici, koji studiraju stomatologiju, mogli u pravom smislu te riječi da se posvete dentalnom turizmu.

„Upravo sam zbog toga i napravio hotel, da bi povezao, da bi razvijao dentalni turizam. Ali to kada mi djeca završe fakultet, jer sam se ja prilično istrošio. Želim da oni rade posao na takav način. Em naša diaspora, em postoje agencije po Evropi koje organizovano dovode pacijente, koji se odmore nedjelju, dvije dana u ovoj našoj divnoj prirodi, a ujedno i završe zubno zdravstvene usluge, odnosno sve što im treba“, istakao je dr Laličić za naš portal.

Šta trenutno vi možete da im pružite?
„Mogu da im ponudim sve što se radi u Americi. Jedino sam tako konkurentan na tom tržištu. Od tri vrste poruclanski kruna, navlaka, radimo metalkeramiku na biometalu, titanijum porcelan, potom kompletna konzervativa, jer bez toga nemaš kuda u ovom poslu. Što se tiče protetike, apsolutno sve. Ako treba nešto iz ortodoncije, uglavnom ih usmjerim kolegama iz te oblasti. Što se tiče implantologije, radim neke jednostavne stvari, gdje ne treba nadoknada kostiju…“.

Sa kojim najčešće problemima dolaze pacijenti iz inostranstva. Da li su to isti problemi sa kojima se susreće lokalno stanovništvo?
„Pa otprilike dolaze sa istim problemima. Možda su oni malo zapušteniji po pitanju parodontoze, to me malo više iznenađuje. Uglavnom su to ljudi iz Švajcarske, Engleske… Nisu to pacijenti koji su sebi mogli da priušte stomatološke usluge u svojim zemljama, uglavnom su to radnici iz nekih firmi, a doveli su ih naši ljudu koji rade sa njima. Kada naši dođu ovamo i naprave neki dobar rad, pokažu tamo, to se strancima svidi i onda oni dolaze. To je neka veza, nevezano za agencije koje to rade.

Ne mogu reći da su to pacijenti koji drže do svog oralnog zdravlja, pa im trebaš tu samo da poradiš nešto na estetici i preventivi. Uglavnom su to pacijenti gdje baš mora dosta toga da se uradi oralno hirurški, protetski… za kratko vrijeme, što nije nimalo jednostavno i da staneš iza onoga što si uradio. Rijetko ko od njih ima više od dvije nedelje vremena da mu se posvetiš“.

Kada krenete da radite takve stvari, da li vi kažete šta može da se uradi za to vrijeme, jer niste madžioničar?
„Naravno, kažete im mane tako brzog postupka, kažete im procente ako mora neko brzo endodontsko punjenje, praktično sve u jednoj seansi. Recimo bila je gangrena, onda ideš neke američke metode gdje je efikasnost takvog punjenja 87, 90, 92, 93 odsto, zavisno kako ko šta radi i upozoriš ih da može da im se desi komplikacija koja opet može da se zbrine apikotomijom…

Potom ako se vadio zub, rane nisu dobro zarasle, a treba da se radi neki fiksni rad, upozoriš ih da naši tehničari otprilike kreiraju zub koji treba da nadomjesti taj izvađeni i da postoji mogućnost da se vremenom stvori luft, koji nije estetski i funkcionalno kako treba. S obzirom da naše cijene nisu tako visoke, pristaju na sve te radove i u stanju su da poslije dvije, tri godine ponove nešto ako im nije uredu“.

Da li navode cijene usluge kao razlog zašto dolaze i da li ste imali prilike da vidite radove koje su radili stranci?
„Uglavnom ih motivišu naše cijene. Mi smo deset puta jefitiniji u odnosu na Zapad, kvalitet usluge je isti, a ponekad i bolji neko kod njih. Neke radove koje sam gledao su u svjetskom rangu, a neki ispod. Kod mnogih pacijenata iz Evrope i Amerike, koji su dolazili kod mene vidio sam neke stare načine rada u protetici.

Nisu higijenski mostovi, te džeket krune koje su izbačene, pokušavaš da ih skineš, da ih iskoristiš, ali vidiš da ne možeš, da moraš da ukloniš sve, komplet nadogradnju i tu kruni i sve. To su neki sistemi koji se još uvijek rade kod njih. Sve zavisi i kod koga je određen, da li kod nekog doktora koji je pri kraju karijere i koji i dalje radi stare metode i tehnike i da li je to neko mlađi, koji traži nove metode. Tako da zavisi gdje su pacijenti tamo prijavljeni i kod koga“.

Da li se razlikuje kvalitet materijala od koga prave radove?
„Ovi materijala sa kojima ja radim sa Amer Dentom su jako savremeni. Zato i kažem da smo u mnogim stvarima savremeniji, idemo u skladu sa svjetskim trendovima, sa najsavremenijim materijalima radimo, okrenuti ka Zapadu. Njihovi materijali su starije tehnologije, čak po dvije, tri generacije unazad u odnosu na nas“, zaključio je dr Laličić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -