NaslovnaObavještenjaStomatološka abeceda – kako stomatolozi označavaju zube

Stomatološka abeceda – kako stomatolozi označavaju zube

- Advertisement -

Odlazak kod stomatologa za mnoge je izvor stresa i neugodnosti. Strah od stomatologa ponekad ne može umanjiti ni najbolje racionaliziranje i uvjeravanje kako nas ništa neće boljeti i kako će nam samo pregledati zube.

Sjedanje na zubarsku stolicu mnogima predstavlja veliku neugodnost. Osjećaj bespomoćnosti dodatno se povećava dok otvaramo usta kako bi nam stomatolog ili stomatologinja pregledali zube.

Ni šifre koje izmjenjuje sa svojim asistentom ili asistenticom ne idu nam u prilog: „11 OK, 12 OK, 13 je OK, nabraja on ili ona neke brojeve i nastavlja: 26 – krunica, 27 OK…“, i tako sve do 47 ili 48 (zavisi imamo li umnjake ili ne).

Vi se preznojavate i molite Boga da ne spomene kobne riječi karijes ili bušenje i pitate se što li mu ti brojevi znače. Znate da imate samo 32 zuba pa Vam nije jasno otkud broj 46.

Standardizirano označavanje zuba
Danas se u svijetu koristi brojevni sistema za označavanje zuba, koji je ustanovljen u Bukureštu 1970. godine, a podržava ga i Svjetska stomatološka organizacija. Prema ovom sistemu, usta su podijeljena na četiri dijela – kvadranta.

Gornji dio usta su prva dva kvadranta, dok su donji dio druga dva kvadranta i broje se, gledajući u otvorena usta, u smjeru kazaljki na satu. Dakle gornji desni dio je kvadrant 1, gornji lijevi je kvadrant 2, donji lijevi je kvadrant 3 i donji desni je kvadrant 4. Osim toga svaki zub ima svoj broj, a počinju se brojati od sprijeda prema natrag.

Tako je prednji gornji desni sjekutić 11, prednji gornji lijevi sjekutić je 21, dok je prednji lijevi gornji očnjak 23 i tako redom. Ovaj sistem jasan je Vašem stomatologu i njegovom asistentu i služi im kako bi brže i jednostavnije vodili evidenciju o stanju i zdravlju Vaših zuba.

Ovo uglavnom praktikuju na početku svakog pregleda. Dakle, umjesto da kaže donji lijevi očnjak, stomatolog će jednostavno reći 33 i asistentu će biti jasno o kojem je zubu riječ. Ovako ne gube vrijeme i sa sigurnošću znaju o kojem zubu pričaju.

Nazivi zuba i njihove funkcije
Inače, osim numeričkog označavanja zuba, zubi imaju i svoje nazive te su podijeljeni i prema funkciji koju imaju u ustima prilikom jedenja. Prva četiri zuba u gornjem i donjem redu su sjekutići. Oni služe za odsijecanje hrane. Iza njih, sa svake strane po jedan, slijede očnjaci.

Oni su najčešće veći i oštriji nego sjekutići jer su služili za otkidanje hrane. Ovo su najduži i najčvršći zubi u vilici i ostaci su nekadašnjeg vremena kad smo jeli sirovu hranu i kad su nam trebali čvrsti zubi. Iza očnjaka slijede pretkutnjaci. To su oni zubi koje zovemo „četvorke“ i „petice“.

Nalaze s obje strane u vilici i služe nam za mljevenje hrane. Sličnu funkciju imaju i kutnjaci koji, takođe, služe za mljevenje i usitnjavanje hrane. Ovo su najbrojniji zubi i imamo ih po šest u svakoj vilici. U kutnjake spadaju i umnjaci, ali oni su evolucijom sve manje prisutni. Sve više je osoba kod kojih umnjaci uopšte ne izniknu.

Mnogi moraju da izvade umnjake jer se ljudska vilica s vremenom smanjila i za umnjake više nema mjesta. Dakle, da bi svi naši zubi bili zdravi i snažni i služili nas što duže, potrebno je redovno i pravilno održavati oralnu higijenu. Takođe, jako je važno redovno odlaziti kod stomatologa na preventivne preglede.

Izvor: Pokazi zube

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -