NaslovnaSavjetiDr Jelena Sladojević Milišić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Jelena Sladojević Milišić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja naših čitalaca, ove nedelje odgovara doktorka Jelena Sladojević Milišić iz ordinacije Implantodent iz Banjaluke.
Popravljao sam zub, u kome je uništen živac. Zub je ostao otvoren, ne boli me, ali sam primijetio otok. Šta bi mogao biti razlog?
„Bez kliničkog pregleda i RTG snimka tog zuba ne mogu da Vam kažem razlog otoka, jer ne znam zašto ste liječili zub i zašto je zub ostao otvoren. Potrebno je da se javite Vašem stomatologu da se utvrdi razlog otoka i nastavi sa započetim liječenjem“.
Gornje jedinice su mi malo izbočene u odnosu na druge zube. Da li to mogu i na koji način korigovati?
„Potrebno je da se uradi pregled i da Vam se predoče mogućnosti kako se mogu korigovati te jedinice. Jedan od načina je upotreba folija za ispravljanje zuba koje se zovu Invisalign, drugi način je ortodontska fiksna terpija. Za obje vrste terapija potrebno je da se javite specijalisti ortodoncije“.

Parcijalnu protezu nosim desetak godina. Zanima me, da li mogu umjesto nje da ugradim implantate?
„Ukoliko imate dovoljno visine i debljine kosti naravno da je moguće ugraditi implantate. Potrebno je da se naručite na pregled kod oralnog hiruga koji će Vas uputiti da uraditi snimke vaših vilica i preostalih zuba, na osnovu kojih će on da utvrdi stanje Vaše kosti. I ukoliko nemate dovoljno kosti za ugradnju implantata, danas postoje metode kojima se nadoknađuje izgubljena kost, tako da postoje velike šanse za ugradnju implantata“
Imam problema sa osjetljivošću zuba. Šta mogu da uradim po tom pitanju?
„Razlozi osjetljivosti zuba mogu biti različiti, a samim tim i liječenje te osjetljivosti može biti različito. Uzrok može biti karijes, ostećena zubna gleđ, istrošene kompozitne plombe, upaljeno zubno meso. Najbolje bi bilo da se javite Vašem stomatologu, da bi se otkrio uzrok osjetljivosti i na osnovu toga pronašla terapija koja će Vam odgovarati“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -