NaslovnaPitanja čitalacaDr Amela Mrzić odgovara na pitanja čitalaca

Dr Amela Mrzić odgovara na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca portala www.stomatologija, ove nedelje je odgovarala Mr. Sc. dr. Amela Mrzić iz sarajevske stomatološka poliklinika „Quick Smile“.

Koje je najbolje rješenje za zube na kojima je oštećena gleđ?

- Advertisement -

Foto: quicksmile.ba

„Oštećenja gleđi nisu bezazlena stoga je prvenstveno neophodno uticati na uzrok nastanka oštećenja zubne gleđi, te nakon toga bitno je stupiti u adekvatno terapijsko rješenje. Kao rješenja mogu se uraditi kompozitne ili cirkonske fasete, a u slučaju veće destrukcije krune zuba i keramičke krunice“.

Imam razmak između jedinica i to je počelo da mi smeta. Na koji način mogu to da riješim?

- Advertisement -

„U Vašem slučaju željeni rezultat se može postići na nekoliko načina. Prvenstveno ukoliko ste pacijent za ortodontsku terapiju, nepravilnost se može ispraviti nošenjem aparatica (fiksni, prozirni) te zube dovesti u međusobni kontakt. Dijasteme se mogu zatvoriti punim estetskim keramičkim vinirima ili krunicama kao i kompozitnim ispunima”.


Foto: quicksmile.ba

Desni iznad gornje trojke mi često krvare tokom pranja zuba. Šta bi mogao biti uzrok?

„Krvarenje desni često je uzrokovano plakom – ljepljivim naslagama bakterija koje se stalno stvaraju oko zuba. Ukoliko je plak uzrok krvarenja obratite pažnju na tehniku četkanja zuba. Ostali uzročnici krvarenja mogu biti: pad imuniteta, nova četkica za zube, lijekovi, dijabetes i dr. Ako krvarenje perzistira duže vrijeme posjetite stomatologa kako biste dobili adekvatno terapijsko rješenje“.

Da li je normala osjetljivost zuba kojem je izvađen živac?

„Prvih nekoliko dana nakon završetka liječenja normalno je da zub bude osjetljiv zbog upale tkiva, posebno ako je prije tretiranja zuba bilo boli ili uplanog procesa. Takođe, ako je prošlo i dosta vremena nakon liječenja, a zub postane osjetljiv, neophodno je da se obratite stomatologu i uradite pregled kako bi se utvrdilo da li ima procesa u kosti koji su novonastali i stvaraju bol“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -