NaslovnaSavjetiDodatak vitamina D tokom trudnoće poboljšava oralno zdravlje kod beba

Dodatak vitamina D tokom trudnoće poboljšava oralno zdravlje kod beba

- Advertisement -

Autori nedavno Sprovedenog istraživanja analizirali su poboljšava li dodavanje visoke doze vitamina D tokom trećeg tromjesečja trudnoće dugoročno oralno zdravlje potomstva tokom djetinjstva.

Rezultati su pokazali smanjenje vjerovatnoće hipoplazije gleđi, bez povezanosti suplementacije kod majke i karijesa kod njihove djece. Istraživači su sproveli post-hoc analizu dvostruko slijepog, randomiziranog kliničkog ispitivanja koje je obuhvatilo 623 žene regrutovane u 24. nedelji trudnoće i 588 njihove djece.

Foto: riversidedentalshermanoaks.com

Ukupno su istraživači obavili 496 stomatoloških pregleda na djeci koja su imala šest godina i potom analizirali podatke.
“Gleđni defekti su globalni zdravstveni izazov koji utiče na trećinu školske djece, čak i više u nekim regijama”, rekla je Pia Elisabeth Nørrisgaard iz bolnici Herlev i Gentofte na Univerzitet u Kopenhagenu.

“Vitamin D je bitan za mineralizaciju gleđi, kao i za mineralizaciju kostiju. Sprovedeno je nekoliko opservacijskih istraživanja o povezanosti između vitamina D i oštećenja gleđi, ali nijedno prethodno istraživanje nije procijenilo učinak visoke doze vitamina D u trudnoći. Pretpostavili smo da rano programiranje u maternici može podstaknuti mehanizam razvoja zuba. To prije nije proučavano i zaista smo bili iznenađeni kada je potvrđena naša hipoteza”.

“Naši rezultati pokazali su da je dodatak vitamina D visoke doze smanjio oštećenja gleđi kod potomstva za oko 50 posto, kako na trajnim, tako i na mliječnim zubima. Prethodno smo, takođe, pokazali da suplementacija vitaminom D smanjuje rizik od astme, a ovaj učinak vitamina D koji se daje tokom trudnoće na više organa pokazuje kako se temelji za zdravlje ili bolest postavljaju u trudnoći ”, zaključila je Pia Elisabeth Nørrisgaard.

Foto: freepik.com

Istraživači se nadaju da će istraživanje podstaknuti trudnice da povećaju suplementaciju vitaminom D, jer će to znatno unaprijediti oralno i opšte zdravlje.

Istraživanje pod nazivom „Povezanost dodataka vitamina D visoke doze tokom trudnoće s rizikom oštećenja gleđu u potomstva: Šestogodišnje praćenje randomiziranog kliničkog istraživanja“ objavljeno je u časopisu JAMA Pediatrics.

Izvor: Dental Media/DTI

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -