NaslovnaSavjetiVažnost zubne gleđi i njena zaštita

Važnost zubne gleđi i njena zaštita

- Advertisement -

Kako ljudi postaju sve svesniji važnosti zdravlja, društveni pritisci u vezi sa našim osmjehom stalno rastu, a zdravlje zubne gleđi direktno je povezano s bojom vašeg osmjeha.

Ali šta ako primijetite žute mrlje na zubima? Da li je izbeljivanje zuba previše opasno?

Zašto zubna je gleđ važana?

Vjerovatno ste od zubara čuli za zubnu gleđ, ali zašto je toliko važno da je zaštitite? Gleđ je tanki spoljni sloj zuba koji prekriva krunu, koji je vidljiv iz desni. Tvrda spoljna površina zuba prva je odbrana od fizičkih i hemijskih oštećenja.

Zubna gleđ je najtvrđe tkivo u ljudskom tijelu – čak je i tvrđe od kosti!

Zadatak gleđi je da zaštiti mekšu i osjetljiviju unutrašnjost zuba, zvanu dentin. Budući da je gleđ glavna odbrana od supstanci, sklona je raspadanju. Izloženost bakterijama zbog šećera, skroba ili kiselih supstanci ugrožava vašu gleđ. Zubna gleđ takođe zaštiti od svakodnevne fizičke upotrebe zuba, uključujući: žvakanje, grickanje, škrgutanje i slično.

Šta učiniti kada gleđ na zubima počne da nestaje?

Gleđ jeste najtvrđe tkivo, ali nije neuništiv. On nema živih ćelija i ne može se popraviti ako dođe do oštećenja. Drugim riječima, za razliku od ostatka ljudskog tijela koje se može popraviti, jednom kad gleđ nestane, nestaće zauvjek. Da biste izbjegli gubitak zubne gleđi, evo nekoliko preventivnih metoda koje treba uzeti u obzir.

Spoljašnja prevencija

Najlakši način za sprečavanje oštećenja gleđi je izbegavanje slatkog i kiselog voća i pića. Ova vrsta hrane je najštetnija supstanca za vašu gleđ. Kada se ova hrana zalepi za vaše zube, ona stupa u interakciju sa bakterijama i proizvodi mliječnu kiselinu koja izjeda zdrave minerale.

Ovaj proces će dovesti do pucanja gleđi. Ako jedete slatku hranu, pokušajte da izbegnete previše tvrde bombone. Tvrda hrana, kao što su bomboni, lizalice ili led, može oštetiti vašu gleđ uzrokujući pukotine. Pokušajte da sisate tvrde bombone umjesto da ih grizete.

Ako ne možete da se odreknete slatke, ili kisele hrane, najbolje rešenje je da temeljno operete zube kako biste vratili kalcijum i fosfate nazad u zub kako bi očvrsnuli gleđ. Evo najčešćih spoljnih faktora koji mogu izazvati raspad gleđi.

  • Konzumiranje velikih količina bezalkoholnih pića
  • Voćni napici koji sadrže visok nivo kiseline
  • Konzumiranje prekomjerne količine skrobne hrane
  • Konzumiranje prevelikih količina slatke hrane
  • Prekomerne količine vitamina C
  • Refluks
  • Neki ljekovi
  • Suva usta

Interna prevencija

Osim spoljnih faktora okoline, zubnu gleđ možete oštetiti i unutrašnjim faktorima. Neki od najčešćih uzroka oštećenja zubne gleđi su trenje ili trošenje.

Trenje se najčešće javlja u snu kada stežete ili škrgućete zubima. Do fizičkog habanja zubne gleđi dolazi ako perete zube prejako, nepravilno čistite zubnim koncem ili grizete tvrde predmete.

Najveća odbrana od oštećenja zubne gleđi je vaša pljuvačka. Pljuvačka štiti gleđ premazujući zube zaštitnim kalcijumom. Vaša pljuvačka takođe uklanja otpadni materijal iz usta i stvara supstance koje pomažu u borbi protiv bakterija u ustima koje mogu razbiti zubnu gleđ.

Znaci erozije gleđi

  • Osjetljivost na određenu hranu i temperaturu koja izaziva bol
  • Žuta promjena boje
  • Zubi mogu postati grubiji, nepravilniji ili nazubljeni
  • Na površini vaših zuba mogu se pojaviti udubljenja

Da li je izbeljivanje zuba bezbedno za moju emajl?

Žuta promena boje zuba najčešći je znak oštećenja gleđi. Ovo postavlja pitanje “da li izbjeljivanje zuba oštećuje gleđ?” Odgovor je ne, izbeljivanje zuba ne oštećuje zubnu gleđ.

Glavni deo zuba, dentin, je deo zuba koji je odgovoran za boju vaših zuba. Zubi su prvo premazani rastvorom za izbeljivanje na prednjoj površini zuba. Rastvor će tada kroz zubnu gleđ putovati do dentina. Obojeno tkivo u unutrašnjem sloju će početi da svijetli. Ovaj proces će trajati oko sat vremena.

Tretman gubitka emajla

Najčešći način liječenja gubitka gleđi je bonding, odnosno nanošenje kompozita oštećene zube. Kompotiz će pokriti žutu boju i zaštititi vaše zube. Ali ako imate težak slučaj, stomatolog može vam predložiti da dodate vinir, ili krunu kako biste spriječili dalje propadanje.

Izvor: towerdentalassociates.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -