Dentalni laser

- Advertisement -

Savremenena estetska stomatologija je nazamisliva bez modernih tehnologija. Korišćenjem dentalnih materijala posljednje generacije i tehnologije dostupne na tržištu, u mogućnosti smo da pacijentima pružimo bolju i kvalitetniju uslugu, a da pri tome pacijentu bude ugodnije prilikom stomatoloških intervencija.

Od modernih tehnologija koje koristimo u našem svakodnevnom radu, izdvojila bih dentalni laser i intraoralni skener. Laser ili ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”, je mehanički uređaj koji stvara zraku svjetla, odnosno elektromagnetnu energiju vidljivog ili nevidljivog dijela spektra.

- Advertisement -

Laserska tehnologija se intenzivno razvijala od 60-tih godina prošlog vijeka i naišla na široku primjenu kako u industriji i medicini tako i u stomatologiji. S obzirom na tkivo koje se njime tretira, razlikujemo lasere za meka tkiva (kao što je gingiva) i one za tvrda tkiva kao što je zub i kost.

U našoj ordinaciji se koristi diodni laser za meka tkiva. Kada poredite laser sa tradicionalnim metodama liječenja, onda sa sigurnošću možemo reći da laser pojednostavljuje mnoge intervencije, skraćuje period oporavka te ubrzava liječenje. Laser za meka tkiva se primjenjuje u oralnohirurškim zahvatima, parodontologiji, endodonciji, terapiji bola i upalnih stanja te izbjeljivanju zuba.

- Advertisement -

U endodonciji laser se koristi kao nadopuna konvencionalnom liječenju, tj.mehaničko-hemijskoj obradi kanala zbog svoje sposobnosti da redukuje broj mikroorganizama u inficiranom kanalu i to prvenstveno Escherichia coli i Enterococcus faecalis. Kako je pristup kanalima često otežan, sredstva za ispiranje kanala i druge tradicionalne metode, često ne mogu obeskličiti tretirani kanal.

Međutim, pomicanjem fiberoptičkog nastavka lasera cirkularnim pokretima od apikalne strane prema koronarnoj, dentalni laser snopom svoje svjetlosti prodire u dentalne kanaliće i eliminiše bakterije. U parodontologiji ga koristimo za redukciju mikroorganizama u parodontalnim džepovima te poticanje regeneracije i zarastanje tkiva.

Pacijenti koji su, uz klasičnu parodontalnu terapiju, tretirani i laserom, pokazuju smirivanje simptoma i usporen razvoj bolesti. Kod izbjeljivanja zuba, ubrzava intervenciju, te smanjuje osjetljivost zuba.

U oralnohirurškim zahvatima ga koristimo za:
*Oblikovanje gingive, tj. produženje kliničke krune zuba. Danas nije važan samo oblik i veličina zuba u protetici nego se sve više obraća pažnja na crno bijelu estetiku gdje bijelo čini zub, a crno meko tkivo tj. gingiva. Također, oblikovanje gingive radimo i kod pacijenata sa zadebljalom i previše vidljivom gingivom, tj. ”gummy smile”, te u slučajevima gdje je karijes zahvatio cervikalni dio zuba ispod desni.

*Uklanjanje lezija različitog porijekla, poput fibroma
*Otvaranje implantata
*Odstranjivanje frenuluma i bukalnih plika- Frenulum je mišićno fibrozna traka prekrivena sluznicom koja može biti uzrok postojanja dijasteme. Uklanjanje frenuluma se radi iz ortodontskih, parodontoloških ili protetetkih razloga
*Terapija perikoronitisa- infekcija oralne mukoze oko djelomično izniklog zuba što je čest slučaj sa donjim umnjacima.

Laser se pokazao bržim i bezbolnijim od skalpela, a tkivo nakon postupka brzo zarasta i to bez ožiljnog tkiva, a kraći je postoperativni oporavak. Ono što je pacijentu važno je da se takve rane ne šiju, a rane ne krvare zbog sposobnosti lasera da vrši koagulaciju. U liječenju afti, herpesa i upalnih stanja laser djeluje procesom biostimulacije, te uklanja bol i regeneriše tkivo.

Prednosti lasera
*bezbolno
*nema krvarenja
*izbjegava se upotreba konca poslije oralnohirurških intervencija
*antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -