fbpx
NaslovnaSavjetiKlasična vs. električna četkica - koja je zapravo bolja za vaše zube?

Klasična vs. električna četkica – koja je zapravo bolja za vaše zube?

- Advertisement -

Klasična četkica za zube ili električna četkica za zube – dilema je koja muči mnoge kada je riječ o higijeni zuba i usne šupljine.

Saznajte koju je četkicu za zube bolje koristiti. Izumom električne četkice za zube Švajcarac Filip Gaj Vug 1954. godine oduševio je svijet jer se vjerovalo da električna četkica za zube puno kvalitetnije očisti zube i da smanjuje upale zubnog mesa.

Od tada do danas provedeno je niz studija koje ne govore u prilog tome. Naime, nakon dugogodišnjih istraživanja došlo se do zaključka da pacijenti koji redovno koriste električne zubne četkice imaju veću pojavu povlačenja zubnog mesa i stanjenja sloja gleđi.

“Problem nije toliko u električnoj četkici za zube, koliko u nepravilnom korišćenju iste. Većina koristi električnu četkicu poput klasične, a ona bi trebalo da se koristi pod uglom od 45 stepeni, dovoljno dugo (dva minuta) i bez prejakog pritiska. A najveći problem je što pritisak ne možemo kontrolisati”, objašnjava doktorica stomatologije Alina Šegedin.

Klasičnu četkicu, pak, koristimo pod blagim uglom, mekanih ili jako mekanih vlakana i najmanje dva minuta (što su vlakna mekša, potrebno je duže četkati zube) i zube peremo polukružnim pokretima od crvenog prema bijelom, odnosno od zubnog mesa prema zubu ne zaboravljajući da očistimo džepove u kojima se mogu nakupljati bakterije.

Foto: blog.tvojzubar.com

Posebno je preporučljivo za djecu da u ranoj dobi počnu sa klasičnom četkicom, jer je to jedini način da se usvoji tehnika pranja zuba.

“Dakle, klasična četkica s mekanim vlaknima i pravilna tehnika i vrijeme četkanja u potpunosti će zadovoljiti potrebe pravilnog održavanja oralne higijene. Ko se ipak navikao na električnu, neka izbor bude sonična električna četkica za zube”, savjetuje Alina Šegedin.

Izvor: zadovoljna.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -