NaslovnaSavjetiBriga o zubima nakon skidanja aparatića za zube

Briga o zubima nakon skidanja aparatića za zube

- Advertisement -

Kada se aparatići skinu i otkrije sjajan novi osmjeh, mnogi pretpostavljaju da briga tu prestaje. Ova pretpostavka je netačna. Lijep, nov osmjeh je dugo očekivana nagrada, a možete ga očuvati netaknutim i zdravim na različite načine.

Jedan od prvih načina brige o zubima nakon uklanjanja aparatića za zube je praćenje zuba i čišćenje zuba. Roditelji treba da nastave da vode svoju djecu zubaru primarne zdravstvene zaštite na rutinsko čišćenje dva puta godišnje. Ovo će održati oralno zdravlje u dobrom stanju.

Zubi neće dugo ostati biserno bijeli ako se ne razviju dosljedne navike pranja i čišćenja zubnim koncem. Kada se proteze skinu, ove dvije radnje postaju znatno lakše. Roditelji treba da nastave da podstiču svoje dijete na četkanje i čišćenje zubnim koncem najmanje dva puta dnevno.

Kako održavati lijepe zube pomoću ritejnera

Nesumnjivo, jedan od najvažnijih koraka u održavanju zuba nakon aparatića ravnim i lepim su ritejneri. Oni dolaze u nekoliko različitih opcija i napravljeni su na osnovu otiska zuba djeteta na dan kada završe liječenje. Bilo da se radi o mobilnom ili fiksnom riterjneru, novi osmjeh vašeg djeteta može se sačuvati i zadržati u istom položaju u kojem je bio u trenutku skidanja proteza.

Iako se ritejneri u početku mogu osjećati neobično, pacijenti se brzo prilagođavaju i biće im potpuno ugodno nakon prve sedmice. Mobilni ritejneri koji se mogu uzimati i vaditi treba stalno nositi noću (dok spavate) kako bi zubi dugoročno ostali stabilni.

Čak i propuštanje jedne noći nošenja može omogućiti pomjeranje zuba. Pacijenti treba da budu marljivi u nošenju ritejnera svake noći. Osim toga, ako je polomljen, izgubljen, oštećen ili loše postavljen, posjetite ortodonta što je prije moguće radi popravke ili zamjene.

Ortodontsko liječenje bilo je ulaganje u oralno zdravlje i budućnost vašeg djeteta i sigurno želite osigurati da ostane lijepo za cijeli život.

Fiksni (stalni) ritejneri su još jedna opcija i u većini slučajeva se visoko preporučuju. Ovo je najbolji način za držanje zuba uspravno i zahtijeva minimalnu saradnju.

Izvor: burkeredfordorthodontists.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -