NaslovnaSavjetiBijeljenje zuba – sve što je potrebno da znate prije intervencije

Bijeljenje zuba – sve što je potrebno da znate prije intervencije

- Advertisement -

Primijetili smo da je veliki broj upita u našoj ordinaciji u vezi bijeljenja zuba. Ovo je svakako vrlo tražena i popularna usluga, a isto tako i nedovoljno jasna krajnjim korisnicima odnosno pacijentima, te ovaj blog posvećujemo svima onima koji razmišljaju da se upuste u bijeljenje zuba. Zapravo tako smo osmislili da iz našeg ugla maksimalno približimo temu i otklonimo sve nejasnoće u vezi ove usluge.

Foto: freepik.com

Zašto bijeljenje zuba?
Da, zubi vremenom tamne, što je prirodan proces koji je posljedica životnih navika. Namirnice poput kafe, čajeva, prebojenih jela i pića vode do nakupljanja pigmenata unutar zubne gleđi te do postepenog žućenja zuba i sveukupnog estetskog nezadovoljstva pojedinca svojim osmijehom.

Bijeljenjem se postiže sjajan mladalački osmijeh otvaranjem lanaca pigmenata koji se nalaze u gleđi zuba te na taj način zub vizuelno izgleda svjetlije. Stoga se bijeljenje zuba smatra kozmetskom uslugom kojom se zaista postižu neprikosnoveni efekti prirodne bjeline zuba.

Da li je bezbjedno po moje zdravlje?
Po nama ovo je prva tema koja bi svakome ko je zainteresovan za bijeljenje zuba trebala da bude na prvom mjestu. Na tržištu postoji veliki broj preparata za bijeljenje zuba kao i različite tehnike bijeljenja zuba.

Foto: smileupdentalcaremm.com
Foto: smileupdentalcaremm.com

Često čujemo da ljudi u drogerijama kupe određene paste, ili gelove te od njih očekuju čuda. Nažalost njihovo oduševljenje preraste u razočaranost nakon upotrebe u ne malom broju slučajeva, što zbog izostanka obećanog efekta, što zbog intezivnih bolova. Nešto su rjeđi slučajevi da nam se pacijenti jave nakon pokušaja izbjeljivanja zuba u kozmetičkim salonima.

Tada nam dolaze sa bolovima, često i sa opekotinama desni, ali i sa oštećenom zubnom gleđi. Naša je preporuka da kada se radi o bijeljenju zuba svakako posavjetujete sa stomatologom, kako bi se odabralo najbolje rješenje po Vaše zdravlje i za postizanje najboljeg efekta bijeljenja zuba.

Da li se oštećuje zubna gleđ?
To prije svega zavisi od koncentracije gela koji se koristi za bijeljenje zuba. Pod aktivnom supstancom koja se koristi za bijeljenje zuba podrazumijeva se karbamid peroksid ili vodonik peroksid. Oni aktiviranjem dovode do otvaranja lanaca pigmenata koji se nalaze u gleđi zuba, te zub mijenja hromatska svojstva, odnosno postaje svjetliji.

Ukoliko je koncentracija gela previsoka može da se desi privremeno ali i trajno oštećenje gleđi. To se prije svega ogleda u pojavi bjeličastih fleka na površini zuba. To dalje dovodi do osjetljivosti zuba na toplo hladno ili slatko.

Kakve vrste bijeljenja zuba postoje i koja je prava za mene?
Postoje dvije tehnike za izbeljivanje zuba, kućno i ordinacijsko. Prednost ordinacijskog bijeljenja zuba je u tome da je efekat brz, najčešće u jednom ili rjeđe u dva dana se dobija željena nijansa zuba, a sa druge strane kod kućnog bijeljenja glavna prednost je upotreba znatno blažih koncentracija gelova, te su i moguće bolne senzacije rjeđe.

Takođe, kućno bijeljenje ima taj benefit što trejevi za bijeljenje ostaju trajno u vlasništvu pacijenta te se uvijek mogu dobijeliti zubi ukoliko ima potrebe. Ukoliko ne želite da se sami bavite postavljanjem gela u trejeve i da sami sprovodite postupak bijeljenja, a i želite brzi efekat onda se Vama preporučuje ordinacijsko izbjeljivanje zuba. Ukoliko Vam se ipak ne žuri i možete da sačekate nastanak efekta izbjeljenih zuba tada svakako preporučujemo kućno bijeljenje zuba.

Koliko je trajan efekat?
Ovo je vrlo individualno i zavisi od Vaših navika. U svakom slučaju bijeljenjem zuba postiže se izbjeljivanje za pet do šest nijansi. Obično se u periodu od šest mjeseci do godinu dana vrati jedna nijansa.

Da li ste kandidat za bijeljenje zuba?
Da bi bili kandidat za bijeljenje zuba potrebno je da nemate krunice ili velike plombe na prednjim zubima, a to je važno jer se plombe i krunice ne mogu bijeliti, već ukoliko se baš insistira na bijeljenju onda se one nakon postupka trebaju zamijeniti. U svim drugim situacijama a da su zubi zdravi može se izvesti postupak bijeljenja zuba.

Kakva su očekivanja i kakvi su željeni rezultati i od čega to zavisi?
Često se od bijeljenja zuba očekuje sjajan holivudski osmijeh, nekada je to i moguće ostvariti. Ipak u najvećem broju slučajeva dobija se prirodna bjelina zuba. To prije svega zavisi od debljine same gleđi jer se cio proces zapravo dešava u gleđi zuba.

Što je gleđ u debljem sloju za očekivati je da se postigne kvalitetniji rezultat, s druge strane ako je gleđ tanja doći će do slabijeg efekta izbjeljivanja. Debljina gleđi je individualna karakteristika svakoga od nas te na to ne možemo uticati.

Da li gelovi koji se reklamiraju imaju efekta?
Danas na tržištu postoji veliki broj različitih gelova i pasti, koji mogu imati blagi efekat, ipak jedini siguran i bezbjedan način je da proces izbjeljivanja zuba obavite u stomatološkoj ordinaciji odnosno u dogovoru sa stomatologom.

Šta podrazumijeva kućno bijeljenje zuba?
Ova tehnika podrazumijeva da vam se uzmu otisci zuba, naprave posebne folije u koje aplikujete gel, a koje ćete Vi postavljati na Vaše zube poslije večernjeg pranja zuba te sa time otići na spavanje.

Na dan kada Vam se predaju folije uradi se određivanje boje i inicijalno slikanje, a kontrolno slikanje se izvodi sedam dana nakon započetog izbjeljivanja zuba. Ovo je zaista sigurna i provjerena metoda za bijeljenje zuba, koja daje maksimalno bezbjedan i predvidiv rezultat.

Šta podrazumijeva ordinacijsko beljenje zuba?
Kao što ime kaže izvodi se u ordinaciji, te podrazumijeva izolaciju desni, i postavljanje gela na površinu zuba, koji se nakon toga aktivira bilo svjetlosno (lampom) bilo samoaktivacijom. U svakom slučaju ovde su moguće bolne senzacije zuba.

Da li mogu da se bijele liječeni zubi?
Apsolutno, postoje tehnike da se bijele i liječeni zubi, a najbolji efekat se postiže kada se istovremeno bijele i ostali zubi zajedno sa liječenim zubom. Postupak podrazumijeva da se u unutrašnjost zuba aplikuje gel koji će inaktivisati pigmente u unutrašnjosti zuba.

Izvor: ordinacija Dudental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -