NaslovnaZanimljivostiAustralijanci testiraju uređaj za pacijente koji se plaše igle

Australijanci testiraju uređaj za pacijente koji se plaše igle

- Advertisement -

Potencijalno revolucionaran uređaj testira se na australijskom Univerzitetu, koja bi mogla da odlazak kod stomatologa učini manje strašnim za one koji se plaše igala. Sprava funkcioniše tako što skup LED svjetala šalje impulse kroz zubnu kost kako bi se blokirao nerv, djelujući na isti način kao lokalni anestetik, ali bez potrebe za iglom. Jedan dvadesetosekundni bljesak svjetla može umrtviti područje do 20 minuta, uspavljujući ćelije tako da pacijent ne osjeća nikakav bol.


Istraživanje je u toku na Univerzitetu Grifit, a istraživači se nadaju da će kod pacijenata umanjiti anksioznost koju osjećaju prilikom posjete stomatologu, s obzirom na podatke koji pokazuju da 30 odsto Australijanaca izbegjava posjete stomatologu upravo zbog straha od igala.

“Nakon otprilike 20 minuta do pola sata, ćelije počinju da oporavljaju svoju normalnu funkciju, ali ih možete ponovno gađati svjetlom i ponovno će zaspati”, rekao je profesor Lorens Volš sa pomenutog univerziteta.

“To radi bez uticaja na druge nerve, tako da ne čini tkivo debelim i ne izaziva trnjenje kao lokalni anestetik, jednostavno blokira senzaciju. Ljudi generalno ne vole bol, pa će sve što može ukloniti taj bol vjerovatno biti prilično popularno”, uvjeren je on.

Za složene stomatološke procedure koje i dalje zahtijevaju iglu, uređaj se može koristiti kako bi umrtvio područje, ublažavajući ubod od injekcije.

Volš tvrdi da je uređaj siguran za upotrebu, uprkos nekim zabrinutostima u vezi sa LED tehnologijom.

“Za razliku od rendgenskih zraka, energija koja se prenosi ovim uređajem nije dovoljno jaka da promijeni DNK”, rekao je.

Ako istraživanje bude uspješno, uređaj bi mogao ući u stomatološke ordinacije već sljedeće godine.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -