NaslovnaSavjetiPet stomatoloških savjeta sa TikToka koje bi trebalo izbjegavati

Pet stomatoloških savjeta sa TikToka koje bi trebalo izbjegavati

- Advertisement -

Društvena mreža TikTok je prepuna video klipova koji prikazuju razne kućne trikove, od recikliranja do savjeta za kuvanje. U posljednje vrijeme sve više je onih koji savjetuju kako uštedjeti novac i vrijeme i riješiti stomatološke probleme kod kuće, bez posjete stomatologu. Ali, da li su ti savjeti zaista pouzdani?

Pet popularnih dentalnih trendova na TikToku je izdvojio The Conversation i naveo razlog zbog kojih bi trebalo da ove “savjete” primamo sa oprezom.

Kućno izbjeljivanje zuba

Mnogi klipovi TikToku nude savjete za izbjeljivanje zuba. To uključuje uputstva za izradu vlastite izbjeljujuće paste za zube, koristeći sastojke poput hidrogen peroksida, sredstva koje se često koristi za izbjeljivanje, a koje se može naći u domaćinstvu, ili sode bikarbone. TikTokeri ponekad poručuju da ne morate imati mjeru u korišćenju hidrogen peroksida, međutim to nije tačno.

U visokim dozama, hidrogen peroksid je otrovan ako se proguta, može da izazove oekotine na desnima i da korodira zube. Visoke doze mogu takođe da prodru u rupe ili mikroskopske pukotine na zubima, da izazovu upalu ili oštete živce i krvne žile u zubima, što dalje može uzrokovati bol, čak i smrt živca.

Oil pulling

Sve popularnija “oil pulling” tehnika uključuje ispiranje usta kašičicom sezamovog ili kokosovog ulja do 20 minuta. Ima korijene u tradicionalnoj medicinskoj praksi koja potiče sa indijskog potkontinenta. Mada bi nakon ispiranja usta uljem trebalo da slijedi četkanje i čišćenje zuba koncem, ima onih koji smatraju da je samo ispiranje zamjena za ove prakse. Neka istraživanja pokazuju potencijal ispiranja uljem da doprinese liječenju bolesti desni ili drugih bolesti u ustima, ali su do sada dokazi koji podržavaju efikasnost ispiranja bili niske vjerovatnosti.

Tečnost za ispiranje usta

Upotreba gumica za popunjavanje razmaka

Jedan uticajni TikToker pokazao je svojim pratiocima kako je za nedjelju dana zatvorio praznine između svojih prednjih zuba koristeći jeftine prozirne gumice.

On je možda jedan od rijetkih koji su uspješno uz pomoć gumica zatvorili praznine bez ikakvih problema. Prednji zubi su klizavi i sužavaju se prema desnima, što može uzrokovati klizanje gumica i njihovo nestajanje u desni oko korijena zuba, što će proizvesti infekcije i bol. Ako se to desi, biće vam potrebna operacija koja uključuje rezanje desni kako bi se gumice otklonile, a ako dođe do infekcije možda ćete i izgubiti zub.

Brušenje ili rezanje zuba kako bi ih oblikovali

Zubi će vas zaboljeti samo dok budete gledali ovakve klipove. Nepotrebno rezanje ili brušenje zuba može izložiti drugi, osjetljiviji sloj zuba, nazvan dentin, ili potencijalno živac i krvne žile unutar zuba. Osobe koje se podvrgavaju ovakvom postupku mogu izazvati osjetljivost zuba ili čak ozbiljne zubne bolove koji zahtijevaju liječenje kanala korijena ili vađenje zuba.

Primijetićete da stomatološke bušilice prskaju vodu tokom brušenja, kako bi zaštitile zube od štete izazvane ekstremnom vrelinom. Kada se ovakvi postupci ne rade kod stomatologa, nema vode što može rezultirati nelagodom i povećanim rizikom od oštećenja, a ni postupak možda nije sterilan. Stomatolozi drže sve alate čistim i sterilnim kako bi spriječili da kontaminirani instrumenti korišćeni na jednom pacijentu potencijalno prenesu infekciju drugoj osobi.

Važno je napomenuti i da kada jednom izbrusite svoje zube, to je zauvijek. Za razliku od kostiju, kose ili noktiju, naši zubi nemaju sposobnost regeneracije.

Kućna izrada plombi

Mnogi ljudi na TikToku se hvale kako su popunili šupljine u zubima ili praznine između njih materijalom od plastičnih kuglica oblikovanih nakon zagrijavanja. Ovo može uzrokovati mnogo problema. Punjenje šupljine tim materijalom je jednako efikasno kao i korišćenje ljepljive trake na pijesku. A ne bi trebalo zaboraviti ni da će šupljina nastaviti da raste ispod neobrađenih “popunjenih” zuba.

Možda u ordinacijama stomatologa to izgleda jednostavno, ali je nauka iza materijala za punjenje i načina kako se ispunjavaju šupljine sofisticirana.


Znamo da je lako reći da bi trebalo poći kod stomatologa zbog tog karijesa ili kako biste popravili te razmake između zuba. Znamo i da se čini da ponekad to nije jeftino. Ipak, pokušaji da to uradite sami na ovakve načine mogu koštati mnogo više. Šta je onda konačna poruka? Držite se smiješnih videa sa psima i mačkama na TikToku, tako će vaš osmijeh ostati siguran.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -