NaslovnaObavještenjaViše od 700 stomatologa učestvovalo na konferenciji u Banjaluci

Više od 700 stomatologa učestvovalo na konferenciji u Banjaluci

- Advertisement -

BANJALUKA – Kongres Balkanskog stomatološkog društva i Udruženja privatnih doktora stomatologije Republike Srpske i BiH, a koji okuplja 700 stomatologa održan je prošle sedmice u Banjaluci.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, izjavio je da kongres Balkanskog stomatološkog društva i Udruženja privatnih doktora stomatologije Republike Srpske i BiH, koji se održava u Banjaluci, daje veliki doprinos razvoju zdravstvene zaštite i poboljšanju uslova u oblasti stmatologije za sve građane Srpske.

Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, prisutnima je poželio dobrodošlicu,  sa očekivanjem kvalitetnih prezentacija, diskusija i razmjene korisnih kontakata za buduće naučno-istraživačke godine.

– Svjetska populacija ima preko 250 milijardi zuba i svaki može da zaboli, a tada Vi stupate na scenu – rekao je Komić.

On je dodao da ovaj skup treba da doprinese pozitivnom imidžu Republike Srpske.

Dr Savo Kostadinović, predsjednik organizacionog odbora kongresa i predsjednik Udruženja privatnih doktora stomatologije ima iskustva u organizovanju skupova sličnih razmjera, a na kongresu ovakvih razmjera nije imao priliku da učestvuje preko više od 30 godina.

– Udruženje privatnih doktora stomatologije ove godine navršava 18 godina svog postojanja i do sada je organizovalo preko 40 stručnih skupova. Ovo je rekapitulacija našeg uspjeha, a u zadnjih 30 godina ovaj balkanski kongres je najveći kongres u nauci i tehnici. Preko 500 radova je prihvaćenih, 30 profesora prisutnih i još oko 300 radova oralne prezentacije koje će prezentovati mladi docenti i profesori svih deset balkanskih zemalja. Svi su se okupili na jednom mjestu i svi smo mi stomatolozi, niko ne priča o naciji, niko ne priča ni o čemu drugom, samo o stomatologiji jednoj, te kako što bolju uslugu pružiti svojim pacijentima – rekao je Kostadinović.

Sedin Kobašlija, predsjednik naučnog komiteta 21. Balkanskog kongresa u Banjaluci učestvovao je i na prvom kongresu koji je bio prije deset godina u Sarajevu.

– Kao što vidite, zajedno stomatolozi iz Federacije i Republike Srpske drugi put zajedno prave ovaj skup. Očekujemo da će ovom skupu ukupno prisustvovati 700 stomatologa i ovo je iza Bass kongresa u Sarajevu najveći kongres stomatologa u BiH ikad održan. Dosad ide sve onako kako smo zamislili. Nemamo nikakvih primjedbi stomatolozi pristižu i ja se nadam da će za ova tri dana da nauče nešto novo – izjavio je Kobašlija.

Miroslav Lučić, predsjednik organizacionog odbora i vijećnik bass-a pri balkanskoj asocijaciji BiH. Dva člana sui z Republike Srpske, da člana iz Federacije, značičetiri su člana ukupno ispred svake države. Bass podrazumijeva deset država, a vijeće 40 članova, 20 glavnih I 20 pomoćnih vijećnika.

Saša Dabić, specijalista oralne hirurgije iz Banjaluke  član je i organizacionog odbora Balkanskog kongresa.

– I Banjaluka je dobila tu čast da bude domaćin ove godine. Svake godine je jedna od balkanskih zemalja domaćin. Velika je posjećenost, a očekujem još veću posjećenost u toku današnjeg, a i završnog dana – rekao je Dabić.

Nikola Pjevčević, doktor na Vojnomedicinskoj akademijiu Beogradu, imao je u toku jutarnjih časova kongresno predavanje.

– Čast mi je da sam imao to uvodno predavaje na ovom kongresu. Banjaluka se promenila sada na mnogo bolje – izjavio je Pjevčević.

Svoje utiske sa nama podijelila je i doktorica stomatologije Marija Đurić.

– Ovo je ogromna čast za Banjaluku i celi region. Banjaluka je to zaslužila, biće puno radova prikazano i to je odličan način da razmenimo iskustva i unapredimo i do sada uspešno ostvarenu saradnju – kazala je Đurić.

Na kongresu koji se prvi put održava u Banjaluci,  učestvvali su stomatolzi  i profesori  iz Grčke, Rumunije, Bugarske, Turske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Izvor: mojabanjaluka.info

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -