NaslovnaSavjetiSpec. Dr Ksenija Trpković: Pravo vreme za ortodontsku terapiju

Spec. Dr Ksenija Trpković: Pravo vreme za ortodontsku terapiju

- Advertisement -

Pravo vreme za posetu ortodontu i otpočinjanje ortodontke terapije je kada se gornji i donji prednji zubi smene, odnosno kada se pojave stalne gornje i donje jedinice i dvojke.

Danas devet od deset dece ima potrebu za protezom i jako puno dece ima nepravilan položaj zuba i vilica. Utisak koji se stiče je da glavni razlog leži u nepravilnoj isharni koja se u mnogome razlikuje od one ranije – danas imamo mnogo više unapred obrađene hrane, i deca nisu u situaciji da žvaću. Žvakanje je izuzetno važno jer samo tako se stimuiše rast vilica, pa za stalne zube u tako malim vilicama nema mesta i javljaju se anomalije, uglavnom u vidu nepravilnog zubnog niza.

Vrste terpaije

Razlog za ispravljanje zuba uglavnom je estetski, ali se ispravljanjem takođe sprečavaju i nastanak karijesa i zapaljenja desni. Zubi se mogu ispraviti sa dve vrste takozvanih proteza, a to su mobilni i fiksni aparatići.

Mobilni, pokretni aparati se najačešće koriste u školskom dobu, kada je u vilicima prisutna mešovita denticija, odnosno i stalni i mlečni zubi. Međutim, ukoliko dete nije u situaciji da iz alergijskih, nutritivnih ili bilo kojih drugih razloga nosi portezu, savetuje se da se sa terapijom sačeka i da se položaj zuba ispravi fiksnim aparatom.

Fiksni aparati se postavljaju isključivo na stalne zube, a s obzirom da tada vilice ne rastu, ili rastu minimalno, ta terapija traje mnogo duže nego ona pokretnim aparatima.

Trajanje terapije

Dužina trajanja terapije zavisi od uzrasta deteta, vrste aparata i komplikovanosti anomalije, ali svakako traju najmanje godinu dana. Tokom tog perioda kontrole se moraju vršiti jednom mesečno i češće.

Bez obzira da li je reč o pokretnoj ili fiksnoj protezi mi rešavamo problem kompletnog zubika jer ukoliko postavimo zube na adekvatno mesto u jednoj vilici, a u drugoj ne, u tom slučaju nećemo imati dobar zagrižaj – bez dobrog zagrižaja kasnije ćemo imati  nove probleme.

Stoga je i uloga roditelja u motivisanju deteta da nosi protezu jako velika. Oni mogu da učine da se deca osećaju ponosnim što nose protezu jer tako izvršavaju važnu obavezu i slično. Deca školskog uzrasta takođe mogu da biraju boju ili čak nalepnic i stikere na svojim aparatima što takođe može da pomogne u samomotivaciji.

Ipak, najveća stimulacija je kada oni u nekom kratkom periodu vide rezultate nošenja proteze.

Nakon terapije sledi i retenciona faza koja služi da se to stanje zadrži. S obzirom da je verovatnoća da se zubi vrate u prvobitan, nepovoljan položaj velika, nose se retencioni ortodontski aparati, ali mnogo kraće od proteze.

Higijena

Higijena zuba je uvek važna, a naročito onda kada nosimo portezu, bilo pokretnu, bilo fiksnu. Kod poktretnih aparata higijena je olakšana jer proteza može da se izvadi, pa se zubi i proteza mogu lako oprati nakon čćega se aparat vraće u usnu duplju. Kod fisknih aparata to je otežano i nešto komplikovanije, pa za te svrhe postoje specijalne četkice i aparati, ali nakon određenog vremena pacijenti se naviknu i nauče sve tehnike adekvatnog pranja zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -