NaslovnaIntervjuMr sci stom dr Dejan Ostojić: Alergija na metal u usnoj duplji

Mr sci stom dr Dejan Ostojić: Alergija na metal u usnoj duplji

- Advertisement -

Autor: Mr sci stom dr Dejan Ostojić, specijalista bolesti zuba s endodoncijom

Alergija predstavlja reakciju preosjetljivosti organizma na nezarazne, za zdravlje bezopasne materije iz naše okoline. Najčešće su to proteini biljnog ili životinjskog porijekla. Međutim, alergeni mogu biti i metali i akrilati od kojih se mnogi koriste u stomatologiji.

Reakcija preosjetljivosti u usnoj duplji najčešće se manifestuje kao stomatitis. Tipični znaci su crvenilo i otok. Može se javiti u bilo kom dijelu usta uključujući jezik, nepce i obraze. Ukoliko se javi na usnama naziva se heilitis. Mogu se formirati i mjehurići ili ulceracije. Pacijenti se žale i na osjećaj pečenja u ustima i osetljivost na toplo, hladno ili začinjenu hranu.

Lihenoidna reakcija se sastoji od blago podignutih belih linija koje stvaraju ostrvca. Ponekad se u njihovoj sredini nalaze ulceracije. Najčešće se javljaju na sluzokoži obraza.

Angioedem je mekan i bezbolan otok koji ne svrbi. Javlja se na usnama, jeziku ili obrazima. Nastaje naglo i ukoliko se otok širi prema disajnim putevima neophodna je hitna terapija.

Gingivits plazma ćelija javlja se na desnima koje postaju crvene i otečene. Povlači se nakon otklanjanja uzroka (alergena) i treba ga razlikovati od parodontopatije.

Metali se nalaze u krunicama i zubnim ispunima

Metali se u stomatologiji koriste u krunicama i zubnim ispunima. Kao glavni alergeni navode se nikl i amalgam. Amalgam je legura nekoliko metala sa živom. Najčešće su to srebro, kalaj, cink i bakar. U legurama za zubne ispune i krunice koriste se i platina, paladijum, kobalt i berilijum. Kobalt može davati i unakrsnu reakciju s niklom. Kao simptomi alergije na metale navode se: osjećanje pečenja u ustima, suva usta, otečena, crvena ili ulcerisana sluzokoža, zapaljenje desni, krvarenje desni, metalni ukus u ustima, zapaljenje kože oko usta, gubitak kose, kožna ospa, osećanje umora i blago povišena tjelesna temperatura.

Alergijska reakcija na metal može postojati i kod metalokeramičkih krunica. Naime, i porcelanske krunice u sebi sadrže metal. Osnovu krunice ili mosta čini skelet od metalne legure koji nadoknadi daje čvrstoću i izdržljivost.

U najvećem broju slučajeva metalnu osnovu krunice čine legure koje sadrže nikal, kobalt, berilijum i paladijum. Zato, ukoliko postoje simptomi koji ukazuju na alergiju na metal ona nije isključena u slučaju prisustva metalokeramičkih krunica.

Pacijenti često primjećuju tamno prebojenu liniju na desnima iznad krunice koja predstavlja reakciju desni na postojanje metala. Alergije mogu izazivati i drugi stomatološki materijali i medikamenti, smole, akrilati, jod i drugi.

Obratite se stomatologu

Pojava jednog ili više opisanih simptoma koji mogu da ukazuju na alergiju na stomatološki materijal je nešto na šta se morate požaliti stomatologu. On će utvrditi prisustvo alergijske reakcije, a ukoliko je neophodno uputiti vas na dalje alergološke testove.

Rešenje je bez metala

Bezmetalne keramičke krunice imaju osnovu od cirkonijum oksida umjesto metalne. Pored odsustva alergijskih reakcija odlikuju se i izuzetnom estetikom. Zubni ispuni ili plombe od amalgama najčešće se mijenjaju kompozitnim ispunima. U slučaju izražene preosjetljivosti na neki od sastojaka kompozitnih ispuna najbolje rešenje su inleji, nadoknade koje se izrađuju postupkom koji je sličan izradi krunica. Materijal za inleje može biti keramika ili zubno zlato koje je takođe slab izazivač alergija i izuzetno trajno rešenje.

Preosjetljivost na akrilat od kog se izrađuju baze zubnih proteza je rijetka i nije je uvek lako potvrditi. Glavnu alternativu protezama danas predstavljaju nadoknade koje se oslanjaju na titanijumske implante. Ukoliko imate dokazanu alergiju na neki od medikamenata koji se koriste u liječenju zuba, anestetik ili izrazitu alergijsku konstituciju upozorite stomatologa na to pre početka tretmana.

Zašto je važna pravilna njega zuba?

Stomatološka zaštita je svakodnevni deo osnovne higijene svakog od nas tokom života, od ranog detinjstva do starosti. Kada ona nije potpuna naši zubi su u riziku od propadanja ili oboljenja desni. Karijes, dentalni plak i oboljenja desni nastaju zbog poremećaja ravnoteže između faktora otpora zuba i agresivnih faktora sredine.

Faktor otpora zuba čine netaknuta zubna gleđ, kvalitet dentina, sastav pljuvačke i prisustvo fluorida. Agresivni faktori sredine su loša ishrana, posebno hrane koja sadrži šećer i kisele komponente, prisustvo plaka. Plak je tanak, nevidljivi sloj formiran na zubima i ivicama zuba sa desnima. Ovaj sloj sadrži velike količine bakterija koje izazivaju razlaganje šećera organskim kiselinama koje oštećuje gleđ i olakšavaju formiranje zubnog karijesa. Još jedan važan faktor je nedostatak oralne higijene.

Odstranjivanjem agresivnih faktora i odgovarajućom brigom o zubima koja podržava otpor zuba, sami možete značajno smanjiti učestalost propadanja zuba i oboljenja desni. Proizvodi sa optimalnom koncentracijom fluorida i ksilitolom su efikasna pomoću sprečavanju karijesa.

Efikasnost fluorida u pastama za zube i rastvorima za ispiranje usta povećava otpornost na karijes, a može se dodatno ojačati dodavanjem drugih supstanci kao što su: ksilitol ili hlorheksidin, koji djeluju protiv bakterija i dentalnog plaka i sadrže ih pojedini rastvori za ispiranje usta.

Radi zaštite od karijesa, pored mehaničkog čišćenja zuba četkicom i pastom za zube, preporučuje se svakodnevna upotreba rastvora za ispiranje zuba sa viskom koncentracijom fluorida.

Tekst je preuzet sa portala Pharma Medica

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -