NaslovnaSavjetiKako se riješiti pucketanja u viličnom zglobu

Kako se riješiti pucketanja u viličnom zglobu

- Advertisement -

Vilični (temporomandibularni) zglob je jedini pokretni zglob glave, koji povezuje donju vilicu sa bazom lobanje. Postoje dva zgloba sa lijeve i desne strane koji funkcionalno čine jednu cjelinu. Problemi sa zglobom nastaju kada pacijent osjeti bol, preskakanje i pucketanje prilikom otvaranja i zatvaranja usta. Ovaj bol zna biti toliko neprijatan da često boli cijela glava, prenosi portal Pitajte doktora.

tmj-painTačan uzrok ovih problema se još uvijek ne zna, ali se često povezuje sa stiskanjem i škripanjem zubima, dužim držanjem otvorenih usta, čestim žvakanjem žvakaće gume, nepravilnim držanjem tijela, aktivnostima kod kojih je glava u neprirodnom položaju, rani gubitak zuba, dugogodišnje nenošenje zubnih proteza i mostova i dr.

Kako riješiti problem?

Prije svega treba otkriti uzrok ili rizični faktor i ukloniti ga, pa tek onda pristupiti liječenju koje podrazumijeva zagrijavanje oboljelog zgloba, izbjegavanje žvake i maksimalnog otvaranja usta, protetsko liječenje izradom proteza i mostova. Ukoliko postoje bolovi slijedi primjena medikamenata i vježbe za jačanje ligamenata viličnog zgloba.

Ove vježbe za jačanje ligamenata viličnog zgloba su izuzetno važne, a izvode se na sljedeći način:

  • jezik postaviti na nepce što je moguće više pozadi (u toku izvođenja vježbe jezik mora sve vreme imati kontakt sa nepcem);
  • usta otvarati polako sve dok se jezik ne odvoji od nepca, i to nam treba biti gornja granica otvaranja usta;
  • da bismo pojačali efekat, možemo sjesti, laktovima se osloniti na radni sto, a dlanovima gurati bradu naviše u trenutku otvaranja usta;

Vježba se izvodi u serijama od pet do 10 ponavljanja, tri do pet puta dnevno.

Nemojte sebe forsirati, imajte strpljenja, jer se vaš problem ne može riješiti preko noći. Istegnuće ligamenata zahtijeva vrijeme upornost i opreznost. Sve umjerene radnje smijete i trebalo bi da obavljate normalno.

Autor: dr Nenad Srdić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -