NaslovnaIntervjuIntervju – dr Sanela Zeković: Intervencije sa hijaluronskim filerima može da radi...

Intervju – dr Sanela Zeković: Intervencije sa hijaluronskim filerima može da radi isključivo ljekar

- Advertisement -

Razgovarali smo sa dr Sanelom Zeković, stomatološkinjom iz Bara koja je, između ostalog, i ljekar sertifikovan za obavljanje estetskih intervencija sa hijaluronskim filerima. U intervjuu pročitajte koji su to benefiti ove vrste terapije, ali i zašto je važno da intervenciju obavlja sertifikovani ljekar u ordinaciji.

dr-sanela-zekovic-2Kažite nam za početak, šta su hijaluronski fileri i koje su indikacije za njegovu upotrebu?

Hijaluronski fileri su supstance u obliku gela, koji se aplikuje pod kožu i uz pomoć njega se mogu raditi razne stvari na licu kao što je popunjavanje bora, povećanje usana, korekcija sitnih nepravilnosti nosa i brade… Hijaluron je sastavni dio kože koji se starenjem gubi i ne izaziva nikakve alergije, odnosno nema štetnih posledica po organizam.

Da li je ta metoda bolna i ko može da obavlja ubrizgavanja hijaluronskih filera? Ovo pitam zbog velikog broja kozmetičkih salona koji nude ovu metodu kao dio svojih usluga.

Metoda je potpuno bezbolna. Riječ je o injektovanju, pa je vrlo važno da to uvijek obavlja doktor medicine ili stomatolog. Kod nas to u velikom broju slučajeva obavljaju nestručna lica u kozmetičkim salonima – kozmetolozi i medicinske sestre – što je nezakonito. Za kozmetičare ne postoji takav vid edukacije. U kozmetičkim salonima doduše nekada gostuju i ljekari, ali intervencija mora da se uradi u sterilnim uslovima. Igle moraju biti sterilne, radno polje pripremljeno, a kako hijaluron dođe u gotovim špricevima on mora biti upotrijebljen u jednoj seansi. Te uslove je moguće obezbijediti isključivo u ordinaciji. Takođe, postoje različite firme koje proizvode hijaluron ali morate koristiti onaj koji je kao proizvod registrovan.

Još jednom naglašavam: ovu proceduru mora da obavlja ljekar ili stomatolog. Dakle, ni farmaceut, ni viša medicinska sestra – isključivo ljekar.

Da li i sami ljekari i stomatolozi moraju da prođu dodatne edukacije da bi mogli da obavljaju ove intervencije?

Ovo je oblast estetske medicine, pa stomatolog kao takav ne može da obavlja ove procedure, odnosno svi moraju da prođu određene sertifikovane edukacije. Da bi ljekar mogao da radi sa hijaluronskim filerima mora da ima sertifikat kuće koja može da izda jednu takvu vrstu diplome, a to je uglavnom neka specijalizovana ordinacija, nikako kozmetički salon.

Koja je onda procedura kada pacijent dođe u ordinaciju? Odakle se kreće?

Pacijent koji dođe da obavi korekciju mora da provjeri da li to radi doktor medicine i čime će se sama korekcija raditi. U mojoj ordinaciji pacijentu se prvo otvara karton jer postoje i kontraindikacije za ubrizgavanje hijalurona – to su uglavnom neke bolesti – dakle prvo se uradi anamneza.

Problem u CG je što pacijenti ne znaju šta im je urađeno, jer postoje i druge supstance kojima može da se uradi povećanje usana ili neki slični zahvat i kada dođu na korekciju ja ne mogu ništa da uradim jer nemam njihov karton. Neke stvari su prosto kontraindikovane, pa s toga pacijent mora da traži karton i da mu se kaže koja supstanca se koristi. To je praksa u svim ozbiljnim ordinacijama. A to je i prvi preduslov da intervencija bude uspješna i bezbjedna – mora se raditi u ordinaciji.

Recite nam kolika je cijena intervencije i od čega ona zavisi?

Prije svega postoje različiti proizvođači koji na tržište izlaze sa različitom cijenom, ali konačna cijena intervencije određuje se u ordinaciji i ona zavisi od količine potrošenog materijala.

Koliko prosječno traje procedura ubrizgavanja hijaluronskih filera i da li postoje neki nus efekti koje intervencija može izazvati?

Procedura korekcija usana ili popunjavanje nazolabijalnih brazdi traje desetak minuta. Prije toga se na kožu namaže anestetik, a pacijent u međuvremenu popunjava karton.

Ukoliko se kompletna procedura radi pravilno nema nikakvih nus efekata, osim što može da bude malo otoka i modrica ako se iglom probije neki krvni sud. Međutim, tokom edukacije naučite i kako da pratite pacijenta, pa ukoliko dođe do nekih problema postoji i “antidot”, suspranca koja se u roku od 24 sati može ubrizgati kako bi se sve vratilo na staro. Nakon toga se nova aplikacija hijalurona ne može raditi u izvjesnom periodu jer ta supstanca djeluje prilično dugo.

Osim toga, postoji mogućnost da se pacijentu ne dopadne to što mu je urađeno na licu, ali postoji način da se to ukoloni. Dakle, reverzibilan je metod jer je hijaluron resorptivna suspstanca.

Koliko traje jedna aplikacija hijalurona?

Ti gelovi nestaju, apsorbuju se, pa procedura mora da se ponavlja na period od šest mjeseci do godinu i po dana. Obično je tolika trajnost tih proizvoda. Ali ubrizgavanje hijaluronskih filera je sjajna metoda jer se koža ne opušta kada se hijaluron apsorbuje. Pacijenti me to često pitaju, ali ja im objasnim da se i samim bockanjem kože podstiče razvoj kolagena i koža se sama zateže.

dr-sanela-zekovic-1Da li to znači da će se veća količina ubrizganog hijalurona duže zadržati i da li od toga zavisi uspješnost intervencije?

Poenta je u sledećem: manje je više, a evo i šta to znači. Najbolje je da se radi po malo. Upravo to je prednost hijaluronskih filera, ubaci se manja količina pa se onda polako dodaje.

Postoje različite gustine tog proizvoda, a samim tim i različite indikacije na različitim djelovima lica. Mogu se povećavati jagodice, povećavati usne, popunjavati bore oko usna ili na čelu, sitne deformacije na licu – kao što su ožiljci. Oni se uglavnom rade u donjoj trećini lica. U gornjoj trećini botoks lica se radi sa botoksom i sličnim metodama.

Ko su najčešći pacijenti koji traže korekcije?

U Crnoj Gori žene se mnogo više javljaju od muškaraca. Ali naša zemlja je i po drugim stvarima specifična jer ljudi vole da idu u druga mjesta kako se ne bi znalo da su radili korekcije. Žene vole da odrade intervencije, ali da se ne zna. Kada je riječ o muškarcima, meni se u ordinaciji sa tim zahtjevom još nije pojavio nijedan, ali znam da u druge ordinacijama dolaze muškaraci. U Beogradu, na primjer, imate ogroman broj muškaraca koji dolaze na ove intervencije, ali ovdje su to uglavnom žene.

A, kada je riječ o godištu, ko su najčešći pacijenti, da li su to žene u srednjim godinama ili vam se javljaju i tinejdžeri? Koja je to preporučena dob kada bi se trebalo pribjegavati ovim intervencijama?

Da bi mogli da budu podvrgnuti intervenciji pacijenti, prije svega, moraju biti punoljetni – javljaju se i mlađe osobe, ali moja je zakonska i moralna obaveza da ih odbijem.

U pogledu preporuka, ono što ja preporučujem je prevencija jer postoje različiti tipovi kože – imate žena koje sa 30 godina imaju više bora nego neke sa 40 ili 50 godina. Upravo zbog toga, ja prije svega pregledom utvrdim šta toj osobi treba, ali negdje već u 30-tim treba početi sa prevencijom.

Svjedoci smo da pacijenti koji pribjegavaju estetskim zahvatima znaju i da pretjeraju. Da li se i Vama javljaju sa sličnim zahtjevima?

Ima i pretjerivanja, ali ono što je dobro je činjenica da se hijaluron apsorbuje, pa cijela stvar nije nepopravljiva. Pretjerivanje je najviše vezano za povećavanje usana, jer sada postoji trend da to bude neki patkasti izgled usana. Ima i žena kojima to stoji, ali nikad ne radim prenaglašene stvari. Ja sam prije svega ljekar pa pacijentima pokušavam da predočim ukoliko je neki zahtjev pretjeran.

Da li postoje i neke druge metode za korekcije lica osim ubrizgavanja hijaluronskih filera i da li su jednako efektivne?

Postoje i druge metode koje ja takođe radim u svojoj orinaciji kao što su mezoterapija, mezonit i krvna plazma, a one sve služe za različite stvari. Mezoterapija je ubrizgavanje vitamina, minerala i aminokiselina sa određenom količinom hijalurona ispod kože i služi za osvježavanje, pa nakon ove intervencije koža dobija na elastičnosti i svježini. Ta procedura se ponavlja na sedam do 10, najviše 15 dana, a potrebno je obaviti najmanje tri takve terapije.

Takođe, neke od ovih intevrencija, recimo mezoterapija, se mogu raditi pred neke važne događaje. Ukoliko želite da izgledate svježi to je idealno zbog velikog broja uboda koji podstiču zatezanje kože. Dakle, ove metode se preporučuju naročito onim pacijentima koji žele da izgledaju svježe, a da to nije izvještačeno – to je ono što smo pominjali, “manje je više” – da izgledaš lijepo i u skladu sa svojim godinama.

Osim toga, ubrizgavanje mezokoktela podstiče i rast kose, ali sve to naravno treba da ima indikaciju. Dakle, ona podstiče rast kose, ali ne kada ste ćelavi, već kada primijetite da je kosa počela da vam opada što može da bude slučaj kod žena u menopauzi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -