NaslovnaSavjetiAll-on-4 i All-on-6, najsavremeniji i najefikasniji način rešavanja bezubosti

All-on-4 i All-on-6, najsavremeniji i najefikasniji način rešavanja bezubosti

- Advertisement -
Autor: Doc. dr. sc. Tomislav Lauc, dr. med. dent.

Potpuna bezubost do prije svega nekoliko godina i za pacijenta i za ljekara predstavljala je veliki problem. Narušeni su estetika osmjeha i svakodnevna funkcija žvakanja, a gubitak pojedinih zuba dovodi do preopterećenja preostalih zuba i staračkog izgleda.

Gubitak zuba uzrokuje njihovo pomjeranje i na kraju gubitak zubne kosti. Dolazi i do spuštanja zagriza i narušavanja odnosa u donjoj trećini lica. Takve promjene pacijentu daju “starački izgled” kada se krajevi usana spuste prema dolje, a obje usne “utonu” i više nisu vidljive. To postaje veliko opterećenje za vilični zglob pa su degenerativne promjene na njemu i posljedično bolovi, često neminovan scenarijo.

Mogu li zubne proteze pomoći

Za cijeli ovaj niz problema rješenje su bile djelimične ili potpune proteze. Proteze ne samo da ne pružaju zadovoljavajuću estetiku, već i svakodnevno umanjuju kvalitet života. One mogu biti neugodne i žuljati. Nakon nekog vremena zbog razgradnje kosti proteze više ne odgovaraju vilicama pa postaju nestabilne. Osim što je to izuzetno neugodan osjećaj, nerijetko je sa protezama otežano žvakanje.

Kako danas moderno rješavamo bezubost

Na sreću, razvoj tehnologije u dentalnoj implantologiji omogućio je novo rješenje potpune i djelimične bezubosti. Ono što je najimpresivnije kod ove nove tehnike je to što nove fiksne zube možete dobiti za 24 sata.

All-on-4 ili All-on-6 je inovativna metoda kojom se uz pomoć fiksnog mosta poduprtog na četiri ili šest implantata nadomještavaju svi zubi u vilici. Ova metoda jednostavan je način postizanja visoke funkcionalnosti i estetike uz minimalnu invazivnost i vrijeme oporavka. All-on-4 ili All-on-6 ponudilo je i rješenje za one ljude kojima se zbog nedostatka zubne kosti nisu mogli nadomjestiti zubi pojedinačnim implantatima.

Ono što brine mnoge pacijente je da ne žele puno vremena biti bez zuba, a imaju neke zube koji se moraju izvaditi prije zahvata. Kod ove tehnike u istom zahvatu moguće je čak i vađenje zubi prije postavljanja samih implantata. Dakle, moguće je na zahvat doći sa svojim zubima te u istom danu kući otići sa novim osmjehom. Posebna tehnologija ugradnje implantata liječnicima je omogućila da mogu ostvariti stabilnost implantata odmah nakon ugradnje. Samo par sati nakon zahvata izradi se privremeni most koji se fiksira na implantate te je moguće odmah normalno jesti!

Kako izgleda zahvat

Sam zahvat jednostavan je i gotovo u potpunosti bezbolan. Radi se u lokalnoj anesteziji, za vrijeme zahvata pacijent je budan, ali prema želji može biti blago sediran kako bi mu bilo što ugodnije. Jako je bitno da se pacijent pripremi za zahvat i dobije sve potrebne informacije o trajanju i postupcima.

Tokom procedure može se koristiti i plazma bogata faktorima rasta uzeta iz krvi pacijenta neposredno prije zahvata. Ovaj postupak smanjuje upalnu reakciju, stimuliše bioregenerativne procese te uvelike skraćuje vrijeme potrebno za vezivanje implantata za kost.

Oporavak je brz i ugodan te pacijenti već za par dana normalno jedu i smiju se uživajući u slobodi koju nude fiksni zubi.

Privremeni zubi

Zube je moguće dobiti isti dan kada se napravi operacija. Nakon postavljanja privremenih zuba pacijent dobije uputstva o održavanju i higijeni novog rada. Održavanje higijene od izuzetne je važnosti, kao i redovne kontrole ne samo do izrade trajnog rada, već na niovu od dva puta godišnje.

Kako izgledaju novi lijepi zubi

Trajni rad izrađuje se par mjeseci nakon zahvata, kada je cijeljenje potpuno završeno te je formiran konačan oblik tkiva. Rad se fiksira na implantate vijcima i stomatolog ga jednostavno može ukloniti u slučajevim kasnijih kontrola i redovnih čišćenja. Kod izrade trajnog rada pacijent ima veliku slobodu u dizajniranju svog novog osmjeha. Oblik, boja i smještaj zuba više nisu uslovljeni starim rasporedom zuba već novim željama pacijenta. Zubi ne moraju biti šablonski kao u protezama već se mogu napraviti da u potpunosti odgovaraju pacijentovom obliku lica i da vrlo vješto imitiraju prirodne zube koje je izgubio.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -