NaslovnaZanimljivostiŽuti zubi i njihovo izbjeljivanje

Žuti zubi i njihovo izbjeljivanje

- Advertisement -

U slučaju da se pitate zašto su vaši zubi postali žuti ili poprimili neke tamnije nijanse ovdje ćemo navesti najčešće uzroke koji mogu dovesti do tih promjena na zubima.

Hrana i piće

Čaj, kafa, gazirana pića i crveno vino su glavni krivci za tamnjenje vaših zuba. Ono što svi imaju zajedničko jesu intenzivni pigmenti koji se zovu hromogeni koji se vezuju za gleđ i tako joj mijenjaju boju.

Cigarete

Dvije hemikalije koje se mogu naći u cigarama jesu nikotin, koji je bezbojan dok ne dođe u kontakt sa vazduhom i zatim postaje žućkast, kao i katran koji je prirodno crn.

Ljekovi

Brojni ljekovi mogu da načine zube tamnijim. Djeca koja su bila izložena antibioticima kao što su tetraciklin i doksiciklin u doba kada su im se zubi formirali, bilo prije rođenja ili nakon rođenja, mogu primetiti obojenost zuba kada su odrasli. Takođe i hemoterapija i radijacija djelova glave mogu načiniti vaše zube tamnijim.

Godine

Ispod gleđi, koju čini tvrdi spoljni beli deo zuba, nalazi se dentin koji je mekan. Tokom vremena, kako gleđ postaje tanja sa pranjem zuba, više žućkastog dentina dolazi na površinu.

Povrede

Ukoliko ste ikada bili udareni u vilicu, može se desiti da vaši zubi promijene boju jer zub reaguje tako što polaže još dentina.

Izbjeljivanje

Izbjeljivanje zuba je veoma jednostavan proces. Svi proizvodi za izbjeljivanje sadrže jednu ili dvije vrste izbeljivača za zube, hidrogen peroksid ili karbamid peroksid. Ovi izbjeljivači razgrađuju fleke na manje djelove, što zatim čini boju manje zgusnutom, a zube svjetlijim.

Postoje mnoge dileme i kontroverze oko štetnosti samog sredstva i procedure izbjeljivanja. U ponudi je i širok spektar proizvoda koji se reklamiraju sa tvrdnjama kako ne oštećuju gleđ, ali koriste visoke koncentracije izbeljivača koji definitivno utiču na dekalcifikaciju zuba.

Boja je vizuelni doživljaj koji nastaje padom svetlosti na mrežnjaču oka. Na taj način, zubi koji su istureni djeluju svetlije, dok zubi uvučeni djeluju tamnije. Da oči znaju da varaju dokazuje i crveni ruž na usnama koji daje efekat bjeljih zuba, isto kao i preplanulost tijela. Sa druge strane, što smo bleđi i što svjetlije nijanse karmina nosimo, deluje da su nam zubi tamniji.

Kućno izbjeljivanje

Philips zoom take home kit za izbjeljivanje zuba sadrži karbamid peroksid niskih koncentracija koja kontrolisano dovodi do oksidacije pigmenata koji su se istaložili na površinu gleđi. Kontrolisano izbeljivanje podrazumeva da se ono vrši postepeno kroz duži period, do dvije sedmice, sa nošenjem individualno napravljenih splintova odnosno trejeva tokom noći.

Splintovi su providne folije, koje se prave u zubnoj laboratoriji i koje naliježu savršeno na vaše zube, jer su posebno i pravljeni po vašem otisku. Stomatolog u prvoj posjeti u razgovoru sa vama odredi trenutnu i željenu boju zuba. Najprije se uzimaju otisci zubnih lukova na osnovu kojih se prave trejevi. Trejevi će poslužiti kao nosači sredstva za izbjeljivanje. Philips zoom sredstvo za izbeljivanje je u obliku gela koji se nakon pranja zuba prije spavanja stavlja u trej i tako postavi na zubne lukove. Gel za izbjeljivanje se u trajanju do dvije sedmice svakodnevno nanosi u trejeve i nosi u toku noći.

Metoda izbjeljivanja zuba je bezbolan proces, međutim, može se očekivati u toku tretmana blaga osjetljivost zuba koja se nakon par dana povlači. Stomatolog preventivno nakon izbjeljivanja radi remineralizaciju zuba sa sredstvima bogatim fluoridima u cilju zaštite i jačanja gleđi.

Trajnost dobijene nijanse zavisi prevashodno od navika u ishrani i pušenja. Kontrolisano izbjeljivanje zuba sa proverenim preparatima i izbjegavanjem kafe, čaja i crnog vina, naročito u periodu kada nosite trejeve, dovešće do dugotrajnog holivudski bijelog osmjeha.

Izvor: kucnilekar.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -