NaslovnaSavjetiZubni kvar kod beba i male djece

Zubni kvar kod beba i male djece

- Advertisement -

Najnovija istraživanja pokazuju da na našim prostorima i preko 35 odsto djece do dvije godine već ima zubni kvar na tek izniklim mliječnim zubima!? Ova vrsta oboljenja (naziva se karijes ranog djetinjstva ili „cirkularni karijes“) veoma brzo napreduje i ukoliko se ništa ne preduzme dovodi do razaranja zuba., upozorava doktor Jovan Vojinović. Ukoliko se razoreni zubi ne uklone predstavljaju stalni izvor infekcije, otežavaju ishranu, ugrožavaju opšte zdravlje i razvoj, ugrožavaju i razvoj stalnih zuba zamjenika. Takva djeca su neuhranjena, anemična često dobijaju antibiotike što još više komplikuje varenje i remeti imunitet.

Razoreni zubi mogu da remete i razvoj govora. Dokazano je da se kod djeca kod koje se pojavio ovaj oblik ranog karijesa mnogo teže sprječava oboljevanje stalnih zuba. Uzroci pojave karijesa kod beba i male djece su neprvilna ishrana bogata rastvorljivim (slobodni) šećerima i odsustvo pravilnog i redovnog čišćenja zuba. Posebno je opasno često unošenje ljepljive hrane bogate rastvorljivim šećerima (plazma keks, slatke kaše, kolači i slatka peciva, slatkiši…), ali i slatke tečnosti( sokovi, mlijeko, zašećereni čaj i voda) i to posebno u toku noći.

Uspavljivanje beba i noćno korišćenje bočice sa ovakvim tečnostima (sve osim vode) je posebno opasno. Bočica je opasna i kada se često koristi preko dana. Ponekad i samo dojenje, ako je često (po zahtjevu bebe, a ne kao obrok) i ako je kombinovno sa prehrnom bogatom sa rastvorljivim i ljepljivim šećerima, može da uzrokuje rano obolijevanje zuba. Mogući uzrok dužeg kontakta rastvorljivih ugljenih hidrata sa površinom zuba je često, u dužem vremenu korišćenje zaslađenih ljekovitih sirupa i lijekova. Pojedina djeca imaju veću sklonost za brzi razvoj karijesa jer su zubi manje otporni.

To može da bude posljedica nedostatka pojedinih vitamina (vitamin D i A) ili oboljenja i poremećaja u toku trudnoće ili u prvim mjesecima života zbog čega je izgrađena manje kvalitetna zubna gleđ. Jako je značajno i stanje zuba kod roditelja (posebno majke) i braće i sestara, jer se bakterije koje izazivaju karijes prenose u čista usta bebe upravo od njih. Danas je moguće i prije pojave oboljenja zuba, odrediti rizik kod bebe i na vrijeme preduzeti pojačane preventivne mjere. Rizična djeca zahtijevaju dodatne (pojačane) preventivne mjere. Zato je jako značajno da se prvi pregled uradi neposredno po nicanju zuba.

Isto tako je značajno da se odmah po nicanju započne sa čišćenjem zuba. Najtragičnije je što se razvoj karijesa kod beba i male djece može lako spriječiti, a u početnim stadijumima bolesti zub se može u potpunosti oporaviti. Zbog toga je izuzetno značajno da pedijatri, a pogotovu roditelji prepoznaju prve znake. To će moći jedino ako posmatraju zube svojoj djeci i ako se obuče za to. Bijele mrlje, koje su prvi znaci zubnog kvara, treba razlikovati od urođenih defekata u razvoju zubne gleđi. Bijele mrlje se uvijek nalaze uz desni, koje često krvare na dodir. Urođeni promjene, bilo u obliki mrlja (hipomaturacija) ili defekata (hipoplazija) postoje i na tek izniklim zubima i smješteni su dalje od desni.

Često i sami stomatolozi, nažalost čak i pojedini dječiji stomatolozine, ne prepoznaju prve znake, zanemaruju ih, ili čak omalovažavaju sa tvrdnjama poput sljedećih: Mliječni zubi se ne liječe, ne može se ništa tu uraditi, samo bolje perite zube, uzimajte tabletice fluora, djeci se zubi ne liječe prije treće godine… Kada se jave početne promene više nije dovoljno (ali je neophodno!!!) da se samo uklone uzroci (npr bočica ili česti slatki obroci) i bolje peru zubi. Potrebno je sa dodatnim metodama podstaći vraćanje minerala iz istopljene zubne gleđi (bijele mrelje). To može da uradi jedino obučeni i iskusni stručnjak. Ako stomatolog tvrdi da se tu ništa ne radi, da nije važno i ne preduzima ništa, treba potražiti drugoga.

Ukoliko se na vrijeme ne reaguje na mjestima bijelih mrlja zubna gleđ puca i stvaraju se defekti. Oni mogu veoma brzo da se šire i da u roku od nekoliko nedelja dođe do preloma kompletnog zuba. Stomatolozi često okrivljuju roditelje i govore da se tu ništa ne može uraditi, što nije uopšte tačno. Defekti na zubima mogu da se odgovarajućim metodama nadoknade. To nije uvijek jednostavno, ponekada nije ni trajno, ali što se prije uradi veća je mogućnost da se zub sačuva. Ako dođe do infekcije zuba usljed brzog i obimnog topljenja, trošenja i lomljenja gleđi i dentina, zub se MORA IZVADITI. Prvi znak uznapredovale infekcije je pojava fistule (ispupčenja na desnima u predjelu korijena zuba).

Ona predstavlja komunikacijski kanal između procesa u kosti i spoljašnje sredine i kroz koji se cijedi gnoj. Nekada se fistula zatvara (ili uopšte i ne prethodi) i dolazi do pravog otoka sa svim posljedicama (bol, temeperatura i sl.) Velika je greška da se inficirani i razoreni zubi duže vreme čuvaju, čiste(dreniraju), a kada se javi otok daju antibiotici, što se ponavlja i po više puta. Kada se izvade razoreni mliječni zubi zbog infekcije, oni se mogu nadoknaditi odgovarajućim protezicama koje se ne izrađuju prije treće godine.
Ukratko o prevenciji karijsa kod beba i male djece:

  • Trudnica i posle rođenja roditelji (i ostali ukućani) treba da imaju zdrave zube, da redovno održavaju pravilnu higijenu zuba i desni i da veoma umjereno unose slobodne šećere.
  • Zubi se pravilno peru odmah po njihovom nicanju, čak i prije toga se poslije obroka prebrišu desni.
  • Po nicanju zuba se prekida sa bilo kakvim noćnim obrocima, čak i sa dojenjem.
  • Djeca do 18 meseci ne treba davati slobodne šećere u bilo kakvom obliku, a posebno noću.
  • Odmah po nicanju zuba neophodno je napraviti prvi pregled kod stomatologa na kome se utvršuje rizik prema karijesu i na osnovu njega određuje neophodnan individualni preventivni režim.
  • Izvor: Dječija stomatologija/drjovan.biz
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -