NaslovnaSavjetiZubi se mogu ispravljati u toku cijelog života

Zubi se mogu ispravljati u toku cijelog života

- Advertisement -

Iako je ortodontsku terapiju idealno sprovesti u djetinjstvu, veliki broj ljudi se i u zreloj životnoj dobi odlučuje za nošenje ortodontskih aparata. Uzrast od 7,5 godina je najpogodnije vrijeme za prvi ortodontski pregled.

To je vrijeme kada su nikli prvi stalni kutnjaci i smijenila se prva četiri zuba u gornjoj i donjoj vilici, tako da se ortodontske nepravilnosti počinju uočavati. Današnjim metodama i tehnikama postižu se dobri rezultati, koji se, naravno, razlikuju od slučaja do slučaja.

Foto: freepik.com

Osnovni razlog uspješnosti ortodoncije i u starijoj životnoj dobi leži u činjenici da se ljudsko tijelo, što znači i naša kost, neprestano obnavlja i mijenja, pa se ispravnim tretmanom zuba može promijeniti njihov položaj. Dobrobiti ortodontske terapije kod odraslih su mnogobrojne. Osim najpotrebnijih funkcijskih poboljšanja, dolazi do željenih estetskih, te u konačnici rezultat terapije dovede i do nekada prijeko potrebnih pozitivnih promjena u psihološkoj strukturi pacijenta.

Danas postoji mogućnost da ispravite zube i bez postavljanja fiksnog aprata, zahvaljujući folijama za ispravljanje zuba koje se izrađuju na osnovu kompjuterskog set up-a vaših zuba.

Izvor: Instagram/ordinacija Maglajlić&Šunkić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -