NaslovnaSavjetiZašto peremo zube?

Zašto peremo zube?

- Advertisement -

Usta nisu sterilna sredina. U ustima žive dobre i loše bakterije i mi ne možemo, niti treba da je sterilišemo. Ono što možemo uraditi, jeste onemogućiti bakterijama da djeluju, iako su još uvijek prisutne.

Kako to da radimo? Pravilnim pranjem zuba. Da bismo shvatili poentu četkanja, prvo treba da znamo kako bakterije djeluju. Hajde da to uporedimo sa nekim praktilnim, svakodnevnim primjerom.

Recimo da je jedna bakterija jedna cigla. Jedna cigla ne može da čini kuću. Jednako kao što ni jedna bakterija ne može da izazove karijes, jer će vrlo brzo biti nadjačana od strane imunog sistema.

Foto: freepik.com
Foto: freepik.com

Ali kada krenemo da slažemo cigle, kuća polako počinje da se formira. Isto je i sa bakterijama, kada krenu da se slažu u kolonije, postaju jače, imuni sistem ne može da ih nadjača i one tada izazivaju karijes.

Kada srušimo kuću, ostaće nam velika gomila cigli koja ničemu ne služi. Isto je i sa bakterijama – četkanjem ćemo poremetitri njihove kolonije, one će i dalje biti prisutne u ustima, ali neće imati efekat jer nisu udružene.

Zato četkanje mora biti pravilno. Poenta četkanja nije da premažeš zube pastom, već da pređež svaku površinu svakog zuba (uključujući i interdentalne prostore), kako bi na svim mjestima poremetio bakterije.

Izvor: Instagram/ena.stomatolog

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -