NaslovnaSavjetiKoje je najčešće pitanje pacijenata nakon vađenja zuba?

Koje je najčešće pitanje pacijenata nakon vađenja zuba?

- Advertisement -

Vađenje zuba predstavlja skup postupaka kojima se zub odvaja od zubne čašice i uklanja iz nje. S obzirom da je zub mnogobrojnim vlaknima čvrsto vezan za viličnu kost, vađenje neminovno podrazumijeva, pored pravilne tehnike i primjenu sile.

Ono što je bitno jeste da ta sila mora da bude odgovarajuće jačine i pravilno usmjerena da bi se spriječilo bilo kakvo oštećenje kosti. Zbog toga se tokom vađenja, pogotovo višekorijenih zuba, primjenjuju različite metode kao što je naprimjer presjecanje korjenova – separacija jer se na taj način olakšava njihovo vađenje i čuva vilična kost.

Foto: freepik.com

Poslije vađenja zuba, najčešće pitanje koje postavljaju pacijenti je: „Imam nešto bijelo u rani, izgleda da je gnoj, da li treba da pijem antibiotike“.

„Neposredno poslije vađenja zuba, u rani se formira krvni ugrušak. On je crvene boje i blago elastičan. U tom periodu, zabranjeno je ispiranje usta, jer to može da dovede do ispadanja ugruška što prouzrokuje bolove u rani i ponovno krvarenje. Nakon dva, tri dana površina ugruška postaje bjeličasta zbog taloženja fibrina, što je normalan proces zarastanja, a ne gnojenje ranešto pacijente obično plaši. Poslije tri, četiri dana počinju da se stvaraju novi krvni sudovi, da bi poslije dvije nedelje rana bila prekrivena novom sluzokožom. Zarastanje i obnavljanje kosti traje duže, tako da je potrebno od četiri do šest mjeseci, da bi se taj proces završio“.

Izvor: Instagram/dr_teodora

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -