NaslovnaZanimljivosti"Yaeba": Estetski trend namjernog krivljenja očnjaka u Japanu

“Yaeba”: Estetski trend namjernog krivljenja očnjaka u Japanu

- Advertisement -

U mnogim zapadnim zemljama iskrivljeni zubi se posmatraju kao nesavršenost, dok se idealnim smatraju bijeli zubi u liniji. Priča je nešto drugačija u Japanu, gde se “yaeba” ili ukršteni zubi smatraju slatkim; ovaj trend je naročito popluran jer mnogi muškarci ovakav izgled smatraju vrlo privlačnim.

“Yaeba” bukvalno znači “višeslojni” ili “dvostruki” zubi, a pojam opisuje izgled koji se postiže kada molari vještački prave tjeskobu gurajući očnjake naprijed. To, prema japancima, nije ozbiljna stomatološka deformacija, ali svakako je dovoljno da u nekim zemljama postanete predmet ismijavanja u društvu.

Zahvaljujući popularnosti grupe AKB48 Tomomi Itane i drugih poznatih ličnosti koje se bore sa vlastitim ortodontskim problemima, “yaeba” se poslednjih godina pretvorila u kozmetičku ludost, a japanske žene svih starosnih doba odlaze u stomatološke ordinacije da ugrade privremene ili stalne vještačke očnjake, nazvane “tsuke-yaeba,” koji se cementiraju za zube.

Dentalni studio Plasir, koji se nalazi u tokijskom elitnom Ginza okrugu, jedna je od klinika koja nudi proceduru “tsuke-yaeba”, a oni su čak napravili i reklamu, tako da možete vidjeti kako izgleda proces stvaranja “yaeba”.

O popularnosti ovog trenda govori i podatak da je u međuvremenu napravljena grupa koju sačinjavaju “yaeba” djevojčice, TYB48 (tsuke-yaeba48). Posebno je interesantno da je ovaj satsav formirala još jedna od stomatoloških ordinacija koja nudi usluge “tsuke-yaeba”, Pure Cure, takođe iz Tokia.

– “Yaeba” djevojkama daje vragolastu ljupkost. To je osjećaj ljepote jedinstven Japancima, ali “yaeba” može biti atraktivna karakteristika žena u tinejdžerskim ili dvadesetim godinama – kazao je direktor klinike Pure Cure, Taro Masuoka.

On čak podstiče bivšu grupu u svoju kliniku uz popust od pola cijene na “tsuke-yaeba” za srednjškolce.

– Mnogi moji pacijenti su modno osviješćene i vrlo slatke djevojke. Htio sam da nađem način da iskoristim ovo, pa sam formirao TYB48 – odgovorio je on na pitanje zašto je uopšte formirao grupu.

Masuoka priznaje da postoje neke žene koje se vraćaju kako bi uklonile svoje “tsuke-yaeba” i iz tog razloga nudi istu cijenu za mobilne “tsuke-yaeba”.

Sve su prilike da će “yaeba” ostati popularna u Japanu još neko vrijeme, ali i pored toga, sigurno je da će Zapadnjaci teško prihvatiti ovakvu ludost.

Izvor: Japan Today

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -