NaslovnaSavjetiUticaj poremećaja u ishrani na zdravlje zuba

Uticaj poremećaja u ishrani na zdravlje zuba

- Advertisement -
Autor: dr.med.dent, Bernarda Meštrović

Doktor dentalne medicine može otkriti da vam dijete pati od bulimije ili anoreksije, poremećaja prehrane koji se očituje prejedanjem i nakon toga izbacivanjem tog sadržaja prisilno guranjem prstiju u usta kako bi povratili ili pak odbijanje hrane.

U današnje vrijeme svi su postali robovi medija i mode pa tako i naša djeca. Ponekada se to neprestano gledanje svijeta manekenstva i poznatih može manifestovati da vam dijete počne patiti od anoreksije (odbijanje hrane) ili bulimije (povraćanje hrane) kako bi izgledalo poput svog idola.

Prvenstveno se obraćam mladim djevojkama i djevojčicama te njihovim roditeljima jer ipak smo mi žene sklonije poremećajima u prehrani. Rana dijagnoza ove bolesti je od izuzetne važnosti jer mogu nastati ozbiljne psihičke i tjelesne komplikacije.

Zubi otkrivaju bolest

Bulimične djevojke često imaju normalnu težinu i dobro skrivaju svoje ponašanje u vezi sa prehranom pa ponekada prođe dosta vremena dok se bolest otkrije i dijagnosticira.

Doktor dentalne medicine je u mogućnosti vrlo brzo postaviti dijagnozu bulimije jer prilikom pregleda usne duplje primjeti eroziju zubne gleđi. Erozija nastaje kao posljedica hemijskog djelovanja želučane kiseline na gleđ koju otopi i posljedica toga je brže abrazivno trošenje zuba i smanjenje volumena zuba, te pojava preosjetljivosti zuba. No, kako se taj proces djelovanja kiseline ponavlja iz dana u dan prilikom svakog povraćanja, to dopušta zubu da stvori sklerozirani dentin i na taj način se osjetljivost smanji ili nestane.

Kod ovog oboljenja plljuvačka ima pozitivno djelovanje jer neutralizuje taj kiseli sadržaj želuca koji se povrati. Centri za lučenje pljuvačke i povraćanje su povezani pa se prilikom povraćanja količina pljuvačke poveća, a isto tako i prilikom prejedanja se količina pljuvačke poveća. Iz tog razloga što ona štiti zube, proces oštećenja zuba prilikom bulimije je dugotrajan i zbog toga se bulimija otkrije u uznapredovaloj fazi.

Budući da je kod anoreksije smanjena količina pljuvačke jer takvi pacijenti ne jedu, oni imaju veće defekte na zubima nego pacijenti sa bulimijom.

Osim oštećenja zuba prilikom poremećaja prehrane mogu se javiti još neka oštećenja usne duplje kao što su cheilitis angularis (upala na uglu usana), kandidijaza, ulceracije na sluznici usta (rane) ili glositis (upala sluznice jezika).

Isto tako postoji razlika u oštećenjima zubi u gornjoj i donjoj čeljusti kod bulimije i kod anoreksije. Kod anoreksije su oštećenja lokalizovana na vanjskoj površini prednjih zuba, dok god bulimije na unutrašnjoj površini prednjih zuba. Ukoliko povraćanje traje duže od četiri godine erozije nastaju i na ostalim površinama prednjih zuba te na ostalim zubima. NPovršine pretkutnjaka i kutnjaka često su očuvane jer nisu u kontaktu sa povraćenim sadržajem, a ukoliko i dođe do kontakta kiselost se tu smanjuje jer je blizu izvodni kanal pljuvačne žlijezde u gornjoj vilici dok u su donjoj unutarnje ploče zuba pokrivene jezikom i zaštićene pljuvačkom iz podvilične i podjezične pljuvačne žlijezde.

Kod anoreksije se mora voditi briga i o manjku zdravih elemenata iz hrane koji utiču na zdravlje zuba jer su oboljenja vezana uz prehranu česta kod djevojčica i mladih djevojaka kojima još nisu završeni rast i razvoj zuba.

Liječenje zuba kod bulimije/anoreksije

Izbor i metoda liječenja ovisi o tome kolika je površina zuba zahvaćena. Površinske lezije gdje je zahvaćena samo gleđ mogu pacijenti sami sanirati sanirati tako što će promjeniti svoje ružne navike i gleđ više neće biti izložena kiselinama. Takođe se preporučuaju zubne paste sa većim udjelom fluora.

Veće lezije zahtijevaju saradnju sa doktorom dentalne medicine. Oštećenja koja zahvaćaju manje od 1/3 dentina mogu se sanirati kompozitnim ispunima, dok oštećenja koja su veća od 1/3 dentina zahtijevaju protetsku nadoknadu izgubljenog volumena zuba, a vrlo često i endodontsko liječenje zuba (uklanjanje živca ).

Kako zaštiti zubnu gleđ

Da bi zaštitili gleđ potrebno je smanjiti unos kiselih pića i jela, isprati usta nakon konzumacije kiseloga, žvakati žvakaće gume sa manje šećera te zube prati mekanom četkicom i pastom sa većim udjelom fluora.

Izvor: mojstomatolog.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -