NaslovnaSavjetiUticaj e-cigareta na oralno zdravlje

Uticaj e-cigareta na oralno zdravlje

- Advertisement -

Elektornska cigareta (e-cigareta ili vejp) predstavlja alternativni način unošenja nikotina, koji je mnogim strastvenim pušačima pomogao da prestanu sa konzumiranjem standardnih cigareta.

E-cigarete ne sadrže katran, ali i dalje sadrže nikotin, kao i mnoga druga jedinjenja koja utiču na naš organizam. Generalan uticaj na zdravlje je manje štetan od uticaja duvanskog dima, ali negativan uticaj na oralno zdravlje i dalje postoji.

Ispitivanja na ovu temu se i dalje sprovode i sigurno da ćemo u budućnosti saznati još o tome na koje sve načine utičemo na svoje zdravlje, ali ovo su informacije koje za sada sa sigurnošću znamo.

Kako e-cigarete utiču na oralno zdravlje?
Paradentoza
– kao što smo već napomenuli, većina e-cigareta sadrži nikotin u određenom procentu. Nikotin utiče na krvne sudove u cijelom organizmu, pa tako i u desnima. Ovo dovodi do slabije cirkulacije i do rizika za pojavu oboljenja desni.

Slaba prokrvljenost dovodi do loše ishrane i slabe odbrane od pategona. Tako nastaju oboljenja desni. Najprije je to upala (gingivitis), koja kasnije prelazi u povlačenje desni, tj. paradentozu.

Suva usta – unošenje aerosola prilikom pušenja elektronskih cigareta izaziva manje lučenje pljuvačke u ustima i pojavu suvih usta.

Ova situacija je pogodna za razvoj mnogih oboljenja usne duplje, kao što su upala desni, karijes, neprijatan zadah, peckanje jezika.

Kisela sredina – osim nikotina, u sastav tečnosti koja se nalazi u e-cigaretama i vejpovima ulazi i propilen glikol, jedinjenje koje se prilikom prolaska kroz usnu duplju razlaže na kiseline.

Kisela sredina u ustima je veoma povoljno tlo za rast i razvoj bakterija, koje potom izazivaju karijes. Pojava karijesa je pogotovo izražena kod izlaganja zuba elektronskim cigaretama sa slatkim ukusima, koje su sada naročito popularne među mlađom populacijom.

Prebojavanje zuba – iako ne sadrže katran, ova vrsta cigareta ipak može da utiče na diskoloraciju zuba zbog visoke koncentracije nikotina. Iako ova pojava predstavlja samo estetski problem za vaše zube, svakako je važno da znate i ovu informaciju.

Kako možete da smanjite negativan uticaj e-cigareta?
Na prvom mjestu je svakako da se informišete o tome koju vrstu preparata konzumirate. Iako mnogi proizvođači ne pišu sastav na pakovanju, u prodaji mogu da se nađu oni koji su bez šećera i naravno, bez nikotina.

Osim toga, kako bi spriječili negativan uticaj bakterija na zube i desni, nakon konzumiranja e-cigarete ili vejpa, popijte čašu vode kako bi se neutralizovala kisela sredina. Ukoliko primijetite rapidno pogoršanje svog oralnog zdravlje (otečene desni, krvarenje desni, osjetljivost zuba, peckanje sluzokože…), odmah se obratite svom stomatologu.

Izvor: ordinacija dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -