NaslovnaZanimljivostiUltrazvučne četkice za zube: Ne otklanjaju već uništavaju bakterije

Ultrazvučne četkice za zube: Ne otklanjaju već uništavaju bakterije

- Advertisement -

Sonic (zvučne) četkice za zube nikako ne bi trebalo miješati sa ultrasonic (ultrazvučnim) četkicama koje rade na mnogo višim frekvencijama. Električne četkice koje emituju talase od minimum 20.000 Hz  klasifikuju se kao ultrazvučne.

Ultrazvučna četkica ne koristi mehaničke pokrete glave četkice kako bi uklonila plak i druge bakterije i uopšte joj nisu potrebni mehanički pokreti da bi očistila zube. Opna pomoću visokih frekvencija, odnosno ultrazvuka, vrši nježnu mikro masažu, otklanja plak i uništava bakterije.

Potrebno je da nježno prislonite četkicu na zube, držite je u jednom mjestu šest do 10 sekundi i ultrazvuk će bez trljanja besprekorno da očisti vaše zube (dav do tri zuba istovremeno). Ovo je naročito važna funkcija ultrazvuka u situacijama kada imate osjetljive zube i desni i kada vam je pranje bolno i izaziva krvarenje (na primjer kod gingivitisa i parodontoze).

Ultrazvučna četkica ne otklanja, nego uništava bakterije, viruse i gljivice u usnoj duplji. Ultrazvučno čišćenje zuba predstavlja čišćenje na mikro nivou koje uništava bakterije kako na pristupačnim mjestima, tako i na mjestima do kojih ni jedno drugo poznato sredstvo ne može doprijeti, na primjer unutar desni, s obzirom da ultrazvuk dopire i do 12 mm u dubinu tkiva.

Stoga ima mnogo šire dejstvo od poznatijih i pristupačnijih sonic četkica.

Ultrazvučno čišćenje zuba obezbjeđuje efikasnu preventivu za sve dentalne probleme. Terapeutski efekat je veoma širok i vidljiv je već za nekoliko dana, čak i u poodmaklim, akutnim slučajevima (afte i razne upale). U studijama slučajeva je dokazano da zubni džepovi dubine do šest milimetara mogu da se povuku u prvobitno stanje zbog terapeutskog dejstva ultrazvuka. Ukoliko su zubni džepovi veći, ultrazvuk će samo zaustaviti njihovo dalje napredovanje, kao i razvoj bakterija u njima.

Osim što sprečava pojavu kamenca, svakodnevno ultrazvučno čišćenje ga može ukloniti ili značajno smanjiti (u zavisnosti od količine i vrste kamenca). Redovnim korišćenjem se, takođe, efikasno može spriječiti upala i krvarenje desni zahvaljujući mikromasaži koja podstiče prokrvljenost i samoobnavljanje desni.

A kako se riješiti bakterija na četkici, pa dovoljno je da prije i nakon korišćenja četkicu stavite u čašu vode ili pod mlaz vode i uključite je na pet do 10 sekundi. Ultrazvuk će uništiti bakterije na glavi četkice i učiniti je potpuno bakteriološki ispravnom.

Specijalna Emmi-dent pasta za zube sa nano-mjehurićima koja je namijenjena ultrazvučnom čišćenju zuba ne posjeduje nikakva abrazivna sredstva (FDA=0), pa samim tim nema ni oštećivanja gleđi. Vremenom se zbog terapeutskog dejstva ultrazvuka gleđ prirodno obnavlja.

Inače su mjehurići nano paste više od 1000 puta manji od mjehurića standardnih pasta za zube i bez problema se zavlače u sićušne mikroprocjepe u gleđi, pa uklanja i obojenost zuba uzrokovanu čajem, kafom, nikotinom i crvenim vinom.

Izvor: Dental4U

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -