NaslovnaObavještenjaFormirana takozvana Legitimna Stomatološka Komora Crne Gore, za predsjednicu Skupštine izabrana Dr...

Formirana takozvana Legitimna Stomatološka Komora Crne Gore, za predsjednicu Skupštine izabrana Dr Marija Čanak-Iličković

- Advertisement -

Nakon što je u decembru prošle godine osnovana Stomatološka Komora Crne Gore, ubrzo nakon toga, javili su se stomatolozi koji su bili nezadovoljni procesom osnivanja i radom Komore, te su se odlučili na stvaranje takozvane Legitimne Stomatološke Komore Crne Gore. Osnivačka skupština je održana u nedjelju 19. novembra u amfiteatru univerziteta UDG.

Kako je Skupština bila zatvorena za javnost nakon njenog ogdržavanja poslato je saopštenje o radu Skupštine koje prenosimo u cjelosti. Saopštenje potpisuje OSnivački inicijalni odbor u sastavu: dr Vladimir Jovetić, dr Ismar Bašić i dr Svetlana Obrenović.

“Stomatolozi Crne Gore, koji osporavaju legitimitet aktuelne Stomatološke komore, su na Univerzitetu Donja Gorica dana 19.11.2017. godine održali Osnivačku skupštinu legitimne Stomatološke komore. Legitimitet ovog skupa proizilazi iz činjenice da su na skup pozvani svi stomatolozi, putem pozivnih pisama sa povratnicom, koja su poslata u 338 registrovanih stomatoloških ustanova u Crnoj Gori.

Sjednici Osnivačke skupštine je prisustvovalo 180 ljekara-stomatologa iz svih gradova Crne Gore. Na sjednici je donešena odluka o usvajanju Statuta, Poslovnika o radu Skupštine, Pravilnika o izboru u organe komore i Pravilnika o izdavanju, obnovi i oduzimanju licenci. Skupština je za svog predsjednika-cu jednoglasno izabrala Dr Mariju Čanak-Iličković, specijalistu dječije i preventivne stomatologije, iz Bara, kao i devet članova Izvršnog odbora, po teritorijalnoj pripadnosti i odredbama Statuta (dr Vukadin Bajagić i dr Željko Vuković – za južnu regiju; dr Jelena Kalović i dr Osman Hadrović – za sjevernu regiju; dr Vladimir Jovetić i dr Branislav Kaluđerović – za centralnu regiju, dr Ivan Cerović – za Klinički centar Crne Gore, dr sc. Marija Antunović – za Medicinski fakultet i dr Marija Čanak-Iličković – predsjednica Skupštine, do izbora Predsjednika Komore).

Takođe, na sjednici je jednoglasno donešena odluka o visini troškova za licencu i članarinu Komore od 50 eura za licencu i pet eura za mjesečnu članarinu.

Ovaj skup i sve odluke danas donešene, su u cilju institucionalne borbe za osnovno pravo svih ljekara stomatologa u Crnoj Gori – pravo da, kao delegati Skupštine, biraju i budu birani u sve organe Komore. Ovo pravo nam je uskraćeno od strane aktuelne Komore, koju je, prije godinu dana, formirala grupa od 30 ljekara-stomatologa, na netransparentan i nelegitiman način.

Takođe, aktuelna Komora u svom radu i djelovanju krši i svoj aktuelni Statut (član 11, 16, 25 i 47), na koji je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost. Zbog toga ćemo, u daljim aktivnostima, prvo obavijestiti resorno Ministarstvo, da shodno svojim ingerencijama, otkloni propuste u radu aktuelne Komore tj. poništi sve dosadašnje odluke aktuelne Komore.”

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -