NaslovnaObavještenjaSZO: Gotovo polovina svjetske populacije pati od oralnih bolesti

SZO: Gotovo polovina svjetske populacije pati od oralnih bolesti

- Advertisement -

Gotovo polovina svjetskog stanovništva ili 3,5 milijardi ljudi pati od bolesti usne šupljine, a većina njih živi u zemljama niskog i srednjeg dohotka, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Najčešća bolest usne šupljine je karijes, a slijede teške bolesti desni, gubitak zuba i rak usne šupljine. Karijes ne liječi gotovo 2,5 milijardi ljudi, prema podacima UN-ove agencije. Oko 380.000 novih slučajeva raka usne šupljine dijagnostifikuje se svake godine, navodi SZO.

Foto: advanceddentistrywoodland.com

Kao dva glavna razloga za visoku stopu bolesti usne šupljine, SZO navodi da javno zdravstvo ne pokriva liječenje zuba kao i nedostupnost visoko specijalizirane dentalne opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, najviše u siromašnim zemljama.

“Oralna higijena dugo se zanemaruje u globalnom zdravlju, ali mnoge bolesti usne šupljine moguće je spriječiti”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Agencija smatra da je dio rješenja u tome da zemlje uključe pravednu zdravstvenu zaštitu za usnu šupljinu u programe nacionalnog planiranja i da oralno zdravlje uvrste u modele primarne zdravstvene zaštite.

Među mjerama predlaže vladama da stanovništvu poboljšaju dostupnost zubne paste s fluoridom po pristupačnoj cijeni.

Izvor: HRT

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -