fbpx
NaslovnaObavještenjaFistule na zubu - kako prepoznati i liječiti?

Fistule na zubu – kako prepoznati i liječiti?

- Advertisement -

Fistula predstavlja kanal kroz koji se drenira (cijedi) gnoj iz oboljelog zuba u usnu šupljinu i koji ostavlja ružan ukus. U ustima se manifestuje kao crvena izbočina iznad oboljelog zuba te se lako prepoznaje.

Fistule najčešće nastaju kao posljedica inficiranog neliječenog zuba. Po nekim medicinskim istraživanjima gnoj koji se oslobađa kroz fistulu može da ošteti okolna tkiva.

Foto: mayadental.rs

Fistula ne boli, a ako se ipak osjeti bol ili se javi otok znači da je došlo do privremenog začepljenja fistule i prestanka cijeđenja gnoja koji u tom slučaju nadražuje nervne završetke. Treba znati da i ako se kroz fistulu cijedi gnoj na taj način se infekcija ne može izliječiti.

Liječenje takvog zuba u zavisnosti od situacije može ići u dva pravca. Prvi, blaži podrazumijeva potpuno uklanjanje karioznih masa i ostavljanje oboljelog zuba otvorenog kako bi se gnoj drenirao, a kroz neko vrijeme i potpuno endodonski zbrinuti zub.

Foto: stomatologijamaglajlic.com

Drugi, radikalniji pristup je vađenje oboljelog zuba. Ako se fistula javi zbog oboljelog mliječnog zuba, a izbjegne se posjeta stomatologu i ne preduzmu navedene mjere, posl,edica može biti neispravan rast stalnih zuba ili njihov gubitak.

Redovnim održavanjem oralne higijene, saniranjem karijesa čim se pojavi i podizanjem odbrambenih snaga organizma kroz ishranu najbolji su način da do pojave fistule ni ne dođe.

Izvor: Maya dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -