Naslovna Obavještenja Studenti stomatologije zabrinuti zbog nedostatka kliničkih vještina

Studenti stomatologije zabrinuti zbog nedostatka kliničkih vještina

Mnogi studenti stomatologije koji su se vratili na zimski semestar na sjevernoj hemisferi imali su malo ili nimalo kliničke prakse od izbijanja SARS-CoV-2 u martu.

Dental Tribune International (DTI) razgovarao je sa studentima stomatologije i mladim predstavnicima javnog mnjenja iz cijelog sveta i otkrio da su studenti zabrinuti zbog svog profesionalnog razvoja i mogućih promjena u stomatološkoj industriji. Studenti stomatologije širom Azije, Bliskog Istoka, Evrope i Sjeverne Amerike vratili su se u klinička okruženja za obuku.

Foto: medicinehealth.leeds.ac.uk

Ali mnogi od njih se suočavaju sa neizvjesnošću da li će se zimski program održati kako je planirano. Naprimjer, oni u indijskom gradu Bangaloreu su u vrijeme pisanja ovog teksta još uvijek čekali odluku državne vlade prije nego što se nastavi nastava u nastavi. Dr Silvi Domnori, potpredsjednik za odnose s javnošću u Međunarodnom udruženju studenata stomatologije (IADS), rekao je za DTI da su oni koji se vraćaju na studentske vježbe prijavili pomiješane emocije.

Nedostatak praktičnog kliničkog iskustva mnoge studente je zabrinuo da neće dobiti optimalnu količinu kliničke prakse prije nego što diplomiraju i napuste okruženje za stomatološko obrazovanje.

Foto: uknow.uky.edu

Dr Domnori je objasnila: „Moglo bi se pomisliti da bi povratak u kliniku nakon takve pauze – koji se dugo očekivao – došao kao olakšanje. Međutim, prema onome što sam vidjela među studentima u našoj organizaciji, to je praćeno sa nizom drugih briga, kao što je manji priliv pacijenta zbog potrebe da se rade sa odgovarajućim mjerama zaštite i izloženost manjem opsegu različitosti slučajeva“.

Rekla je da je takođe postojao strah među nekim studentima da bi povratak u kliničko okruženje mogao rezultirati daljim širenjem virusa. Ali dodala je: „Čini se da su nakon pauze studenti veoma željni da preuzmu više praktičnog znanja i novih slučajeva i blagovremeno razviju svoje veštine.“

Foto: nsdental.org

Učenicima je potrebno više od video i virtuelnih platformi
Dr Huthaifa Abdul Qader, potpredsjednik IADS zadužen za nauku i istraživanja, komentarisala je da je obezbjeđivanje i učenje potrebnih kliničkih vještina studentima stomatologije ove godine bio zastrašujući zadatak za sve stomatološke fakultete širom svijeta.

Jedna od rijetkih opcija koju su fakulteti imali bila je angažovanje video i virtuelnih platformi, a Kader je rekla da su stomatološke škole brzo uključile ove platforme kao dio svojih nastavnih programa kako bi studente upoznale sa kliničkim procedurama koje se obično izvode u nevirtuelnim okolnostima.

Foto: ndortho.com

Dr Beste Ozgur sa Odjeljenja za dječiju stomatologiju Univerziteta Hacettepe u Ankari u Turskoj rekla je za DTI da su na fakultetu angažovane mogućnosti video i sinhrone obuke kako bi se nadoknadio nedostatak obuke na licu mjesta.

„Ova situacija [pandemije] dovela je do toga da studenti starijih godina stomatologije izgube motivaciju“, rekla je. „Ali pokrenuli smo video snimke orijentisane na pacijente, koji se vode licem u lice pod nadzorom člana akademskog fakulteta, dok studenti uživo pokazuju svoje pripreme šupljina da bi prošli kroz proces korak po korak u vizualnim konsultacijama.“

„[Čini se] da su studenti veoma željni da prime više praktičnog znanja i novih slučajeva“ – dr Silvi Domnori, potpredsednik IADS za odnose s javnošću.
Kao što se i očekivalo, usvajanje novih digitalnih platformi predstavljalo je proces pokušaja i grešaka.

Foto: dentistry.uic.edu

„Stomatološki fakulteti su brzo prešli na onlajn predavanja, što je imalo pozitivan uticaj na to da studenti nisu propustili akademsku godinu“, rekao je Domnori. Istakla je da je IADS pokazao veće interesovanje za sadržaj na mreži – poput vebinara i virtuelnih radionica za razvoj tzv. soft vještina – od početka pandemije, što bi moglo signalizirati promenu fokusa i stavova studenata stomatologije u vezi sa digitalnim sadržajem.

„Da li je to dugoročno održiva metoda?“ pita se dr Domnori. „Naročito za stomatologiju može se pokazati teškim. Vidjeli smo da studenti kreativno pokušavaju da održavaju svježim svoje praktične veštine dok ih uče na mreži, pa iako se virtuelna predavanja mogu uključiti kao dio obrazovanja, presudno je da se obezbedi neposredna i praktična obuka istovremeno “.

Foto: ucsf.edu

Nova budućnost za stomatološke profesionalce?
Dr Kader je rekla za DTI da, ukoliko se ne pronađe vakcina ili slično efikasno rješenje koje će ubrzati kraj pandemije, pretpostavlja da će rezultat biti pad kliničke kompetencije među sljedećom generacijom diplomaca stomatologije. Jana – studentkinja stomatologije povezana sa IADS – rekla je DTI da njen strah od nedovoljnog kliničkog iskustva do sada nije ublažen.

„Pojačala se moja zabrinutost zbog toga što neću kao diplomac biti dovoljno kvalifikovana“, rekla je Jana. Dodala je da predviđa da će pandemija „uticati na finansije i stopu zaposlenosti zbog smanjenja broja pacijenata koji svoje stomatološke probleme potencijalno vide kao manje značajne stvari koje se mogu odložiti“.

Foto: oztrekk.com

Uz širok spektar promjena koje je SARS-CoV-2 bio potreban u stomatološkim programima, razumljivo je da će neke od njih biti pozitivne. Prema dr Marijani Morgado, mlađoj istraživačici u Interdisciplinarnom istraživačkom centru u Visokoj školi za obrazovanje Egas Moniz u Almadi u Portugaliji, akademskim i naučnim istraživanjima sada se može posvetiti veći fokus u stomatološkim školama.

„Većina stomatoloških fakulteta ima dužnost u vezi sa naučnim istraživanjima, a pandemija je možda pružila sjajnu priliku za sprovođenje akademskih istraživanja, uglavnom putem sistematskih ili sveukupnih pregleda. Vrijeme će pokazati da li je ovo bila oblast delovanja, na osnovu objavljivanja u indeksiranim časopisima“, rekla je ona.

Foto: youtube.com

Dr Morgado je dodala da bi jedan dodatni efekat pandemije mogao biti veće poznavanje zaraznih bolesti – mera za njihovo suzbijanje – i povećan interes za prevenciju, minimalno invazivne intervencije i smanjeno aerosolno okruženje.

„Pandemija je možda pružila sjajnu priliku za sprovođenje akademskih istraživanja“ – dr Marijana Morgado, mlađi istraživač, Visoka škola za obrazovanje Egas Moniz.
Dr. Domnori je rekla da očekuje da će nove zdravstvene mjere koje su usvojene za zaustavljanje širenja SARS-CoV-2 imati trajni efekat na stomatološku praksu.

Foto: dental.washington.edu

„Budući da je stomatologija profesija u kojoj je neizbježan blizak kontakt sa pacijentom, vjerujem da će uticaj zdravstvenih mjera koje se preduzimaju u ovom trenutku stalno ostati prisutne u stomatologiji. Sigurnosna udaljenost se uključuje u čekaonice; operacije su odvojene; povećan je naglasak na ventilaciji i sterilizaciji vazduha kako bi se umanjio rizik od prenosa. Da li će se ove promjene odraziti na troškove liječenja? Uzimajući u obzir povratne informacije od drugih stomatoloških stručnjaka oko sebe, vjerujem da hoće”.

„I na kraju, ali ne najmanje važno, rad pod pritiskom tokom pandemije – stalna zabrinutost u vezi sa sigurnošću na radu, sigurnošću pacijenta i svim ostalim brigama – mogao bi imati dugotrajan uticaj na mentalno zdravlje stomatoloških profesionalaca i to ne treba zanemariti“, dodala je dr Domnori.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -