NaslovnaZanimljivostiStomatološkinja otkrila zašto žene imaju više problema sa zubima od muškaraca

Stomatološkinja otkrila zašto žene imaju više problema sa zubima od muškaraca

- Advertisement -

Briga o zubima važan je dio svakodnevne higijenske rutine. Perete, čistite zube koncem, ispirate usta sredstvom za ispiranje usta. Mada se svi suočavaju sa dentalnim problemima, možda je istina da je za žene to češće slučaj nego za muškarce.


Video na koji je na društvenoj mreži TikTok podijelila američka stomatološkinja Eli Filips istakao je da ima razlike u pH vrijednostima ženske i muške pljuvačke. Budući da pH vrijednost mjeri kiselost, istraživanja su pokazala da žene imaju nižu vrijednost, što znači da je njihova pljuvačka kiselija.

U video objavi koja je prikupila preko četiri i po miliona pregleda doktorica Filips je objasnila da često ima pacijentkinje koje dolaze kod nje i pitaju se zašto imaju probleme sa zubima uprkos tome što vode dobru brigu o njima. Sa druge strane, one su primjetile da njihovi partneri imaju manje problema, iako manje brinu o svojim zubima.

“Bila sam na stomatološkom fakultetu 60-ih godina i tamo sam naučena da vjerujem da je pH ženske pljuvačke sedam”, objasnila je Filips i dodala da je pH vrijednost od sedam neutralna.

“Bile su mi potrebne godine da nabavim mjerač pH vrijednosti i zapravo testiram sve ljude koje sam mogla da pronađem u svom okruženju, kako bih otkrila da pH vrijednost ženske pljuvačke nije sedam. Često je šest ili 5,5”, otkrila je ekspertkinja.

To znači da razlog zašto možda imate stomatološke probleme poput oslabljenih zuba, plaka ili bolesti desni, može biti zbog kiselije pljuvačke.

“Kiselina u pljuvačkoj je zaista štetna za oralno zdravlje”, rekla je Filips i dalje objasnila da su stomatolozi ranije vjerovali da je pH vrijednost pljuvačke sedam zbog studija sprovedenih pedesetih godina na muškim studentima stomatologije.

“Ako ste žena, morate shvatiti da se vaša salivarna pH vrijednost mijenja. Imamo cikluse, kao i sve ostalo u našim životima, postoje trenuci kada je bolje i trenuci kada je gore, a izazov je suočiti se sa ovom kiselošću u našim ustima koja radi sve što ne želimo da radi”, istakla je stomatološkinja.

I cijenjeni britanski stomatolog Mani Bardvadž potvrdio je za Yahoo! da je više studija pokazalo da pH vrijednost pljuvačke žena obično bude niža od muškaraca, te da žene imaju takođe i nižu stopu protoka pljuvačke od muškaraca, što isto može uticati na uslove u ustima koji mogu podsticati karijes.

U svojoj TikTok objavio doktorica Filips je predložila upotrebu ksilitola, koji se često koristi kao zamjena za šećer, ali ne uzrokuje propadanje zuba. Ksilitol, čak i u malim količinama, može podstaći protok pljuvačke u ustima. Osim toga, stomatološkinja je preporučila i uvođenje više pH-pozitivne hrane i pića u ishranu, a to uključuje stvari poput mlijeka, sira i jogurta. Neke tečnosti za ispiranje usta takođe mogu pomoći u neutralizaciji kiselina, a korišćenje dobre paste za zube sa fluoridom u zaustavljanju erozije izazvane na površini zubne gleđi.

Da li je potrebno da žene brinu o svom oralnom zdravlju drugačije od muškaraca? Eksperti kažu – ne. Brigu bi trebalo da vode na suštinski isti način, što uključuje praktikovanje dobre oralne higijene sa pranjem zuba dva puta dnevno, korišćenjem konca za zube i redovnim odlascima na stomatološke preglede.

Međutim, ako stomatolog utvrdi da imate problema sa trošenjem zuba ili neke druge izazove, trebalo bi da slijedite nejgove savjete kako biste osigurali da vaši zubi ne budu dodatno oštećeni.

“Pranje zuba pastom sa fluoridom, izbacivanje šećera i povećanje kalcijuma i vitamina u vašoj ishrani neki su načini za remineralizaciju gleđi vaših zuba kako biste spriječili propadanje zuba i druge oralne zdravstvene probleme”, kazao je Bardvadž.

“Kiselina u pljuvačkoj može dovesti do erozije, što na kraju može uzrokovati gubitak gleđi, karijes i u ekstremnim slučajevima gubitak zuba. Održavanje čistoće u ustima i uravnotežena ishrana pomoći će u očuvanju zuba, kako kod muških, tako i kod ženskih pacijenata”, dodao je stomatolog.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -