NaslovnaObavještenjaLoša oralna higijena kod trudnica može naštetiti bebi

Loša oralna higijena kod trudnica može naštetiti bebi

- Advertisement -

Za trudnice zanemarivanje zuba može uzrokovati mnogo više od lošeg zadaha. Nova istraživanja pokazuju da majke sa visokim nivoom zubnog plaka osam puta vjerovatnije mogu prenijeti mikrobe koji uzrokuju propadanje zuba njihovim bebama.


Candida albicans je mikroskopska vrsta gljivica koja se često nalazi u našim ustima, koži i crijevima. Pri niskim nivoima, ova gljivica predstavlja malu prijetnju svom domaćinu. Ali kada izmakne kontroli može uzrokovati razne infekcije, uključujući vaginalne gljivične infekcije i kandidu, propadanje zuba, infekcije u ustima i grlu, te u rijetkim slučajevima ozbiljnu infekciju krvi i drugih organa koja se naziva invazivna kandidijaza.

Rasprostranjenost ove gljivice zavisi od nekoliko faktora, uključujući starosno doba, pol, ishranu, lokaciju, imunosupresiju i upotrebu ljekova. Takođe, na njen razvoj u ustima može uticati i (ne)četkanje zuba.

Zubni plak kod majke značajan faktor

U ustima, kolonizacija Candide može se dogoditi u prvih nekoliko sati nakon rođenja. Ali, koliki je uticaj majke na ovaj prenos gljivica do sada nije bilo jasno.

Da bi istražili ovo, istraživači sa Kuvajtskog Univerziteta i Univerziteta Ročester u Njujorku prikupili su uzorke iz usta 30 parova majka – dijete tokom trudnoće i od rođenja do doba od dvije godine. Iz tih uzoraka, tim je analizirao genetske sekvence kolonija Candide majki i njihovih beba. Ono što su istraživači pronašli bilo je zapanjujuće.

foto: Freepik


“Značajno je da su 94 odsto majki i djece sa oralnom C. albicans imali genetski vrlo slične sojeve, ističući snažan uticaj majke na sticanje C. albicansa kod djece”, pišu autori.

Zanimljivo je i da je oralni higijenski status majke, vidljiv u nakupljanju zubnog plaka, bio značajan faktor u određivanju ovog prenosa. Nasuprot tome, faktori poput načina porođaja, načina dojenja i etničke pripadnosti nisu pokazivali značajne veze.

Cijeli rad objavljen je u žurnalu PLOS One.

Trudnice edukovati o oralnoj njezi

Tim istraživača je takođe otkrio da su djeca kako su rasla počela da razvijaju kolonije Candide zavisno od svoje okoline, pri čemu je prisustvo u dječjem vrtiću značajno doprinosilo kolonizaciji gljivica.

Dojenčad su posebno osjetljiva na infekcije Candidom, sa 37 odsto onih koja pate od oralne kandidijaze, uglavnom tokom prvih šest mjeseci života. Candida takođe može podsticati propadanje zuba i često se otkriva u ustima djece čiji su zubi pogođeni ozbiljnim karijesom.

Zato su istraživači zaključili da bi trudnice trebalo edukovati o efikasnoj oralnoj njezi, a takođe preporučuju i implementaciju skrininga stanja oralnih gljivica tokom trudnoće kako bi se smanjio njihov prenos.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -