NaslovnaIntervjuŠta je Ksilitol i kako djeluje na zube?

Šta je Ksilitol i kako djeluje na zube?

- Advertisement -

O Ksilitolu, šta je i kako djeluje na zube, razgovarali smo sa doktorkom Jovanom Novaković.

Šta je to Ksilitol?
“Ksilitol je 100% prirodni proizvod – šećer, koji se izvorno dobija iz kore drveta breze. Čisti ksilitol je bijela kristalna supstanca istog izgleda i ukusa kao šećer. On je prirodna zamjena šećera u domaćinstvu, sa 40% manje kalorija u odnosu saharozu. Najviše ga u prirodi ima u bobičastom voću, šljivama, kruškama, jagodama, zatim u vlaknastom povrću, kukuruzu, gljivama”.

Kako ksilitol djeluje na organizam?
„Ksilitol ima više potvrđenih blagotvornih efekata na organizam. Kao prvo navela bih to da djeluje alkalno na cijeli organizam, odnosno podstiče stvaranje idealne acido-bazne ravnoteže koja podrazumijeva blagu alkalnost organizma, a samim tim jača imuni sistem. Od potvrđenih uloga ksilitola na zdravlje posebno je važno znati da ksilitol:

*aktivira neutrofile-ćelije bijele loze, a samim tim pomaže u odbrani od raznih infekcija.
*igra bitnu ulogu u prevenciji gastričnog i duodenalnog ulkusa djelovanjem na H. pylori.
*posjeduje izuzetan potencijal u tretmanu osteoporoze.
*pogodan za dijabetičare. On je prirodni stabilizator inzulina. Glikemijski indeks ksilitola je 13, u odnosu na glukozu čiji je GI 100.
*inhibira rast candide albicans.
*40% manje kalorija u odnosu na saharozu“.

Kako Ksilitol djeluje na zube?
“Ksilitol na više načina djeluje na zube i tkiva usne duplje. Izdvojila bih tri osnovne uloge. Ksilitol pokazuje izrazitu efikasnost u prevenciji karijesa. Za razliku od drugih šećera, bakterije u ustima pacijenta ksilitol ne mogu koristiti za svoju ishranu. Poznato je da streptococcus mutans kao izrazito kariogena bakterija, ne posjeduje enzim kojim bi razgradio ksilitol, tako da ga ne može ni iskoristiti za svoj metabolizam.

Odatle potiče njegov antimikrobni potencijal. Zbog ksilitola bakterije, gube sposobnost rasta i razmnožavanja, gube snagu ljepljivosti za površinu zuba, a broj kiselih produkata bakterijskog metabolizma izrazito se smanjuje. Na ovaj način dolazi do smanjenjenog stvaranja zubnog plaka, naslaga na površini zuba,koje su glavni razlog nastanka oboljenja zuba i tkiva oko zuba, odnosno dolazi do redukcije karijesa i parodontopatije.

Osim djelovanja na bakterije Ksilitol, takođe, u usnoj duplji stvara jedinjenja sa kalcijumom i proteinima pljuvačke, što dovodi do procesa remineralizacije gleđi. Ksilitol između ostalog dovodi do pojačanog lučenja pljuvačke, što ubrzava samočišćenje i skraćuje proces rasta pH vrijednosti u ustima nakon obroka.

Sa medicinskog aspekta, žvakaće gume na bazi ksilitola postaju efikasne nakon 5 minuta, tako što značajno neutrališu pH vrijednost nakon konzumiranja hrane. Osim antikariogenog potencijala ksilitol, takođe, smanjuje upalni proces u slučajevima Porfyromonas gingivalis, Candida albicans. Umanjuje kancerogeno dejstvo acetaldehida u ustima, što može biti posebno značajno za pušače“.

Da li je dejstvo ksilitola potvrđeno od strane svjetskih organizacija?
„Efikasnost i anti-kariogeni potencijal Ksilitola je propoznat i potvrđen od strane EFSA-e (Evropske agencije za bezbjednost hrane). Može se smatrati kao preporuka i pravilo, koristiti što više proizvoda koji sadrže ksilitol na svakodnevnoj bazi. EFSA je objavila preporuke na osnovu rezultata sprovedenih istraživanja, da se za ostvarivanje najboljih rezultata preporučuje korišćenje žvakaćih guma samo sa Xylitolom. Mnoge naučne studije pod organizacijom i pokroviteljstvom SZO (Svjetske Zdravstvene organizacije) su potvrdile značajno umanjenje nastanka karijesa kod pacijenata koji su upotrebljavali Xylitol. Rezultati variraju između 50 i 85%”.

Koji proizvodi dostupni na našem tržištu sadrže ksilitol?
„Osim žvakaćih guma i bombona, poseban akcenat se stavlja na lizalice koje sadrže ksiliotol. Obične lizalice se u ustima malog pacijenta nalaze duži vremenski period, stvarajući na taj način sredinu koja pogoduje nastanku karijesa. Lizalice sa ksilitolom imaju potpuno suprotan efekat, djeluju terapijski na zube malog pacijenta, ubrzavaju procese remineralizacije, a u poređenju sa običnim šećerom ima gotovo iste rezultate u ukusu slatkoće. Na tržištu Crne Gore, osim žvaka, lizalica i bombona, ksilitol se može naći i u prahu. Ksilitol prah koji se koristi umjesto običnog šećera za zaslađivanje, a imajući u vidu sve gore navedene prednosti, predstavlja pravi izbor”.

Za koga je pogodan Ksilitol?
“Ksilitol se smatra kao važna dopuna u dentalnoj profilaksi, koji ne može u potpunosti zamjeniti fluoride, ali se elementi kslitola i fluorida savršeno dopunjuju. Često se zbog svakodnevnih obaveza nađemo u situaciji kada nismo u mogućnosti koristiti četkicu za zube, ali nam je zato ksilitol uvijek pri ruci. Ksilitol je pogodan za sve starosne grupe. Djeca i stariji su posebno podložni razvoju karijesa, a proizvodi sa Ksilitolom omogućavaju efikasnu preventivu od nastanka karijesa. Da bi ostvarili najbolje efekte preporuka je koristiti 5 grama Xylitola dnevno. Unos do 50 g za odrasle i 30 g za djecu, neće imati negativan efekat”

Da li ksilitol ima neželjene efekte na organizam?
„Ksilitol je potpuno bezbjedan prirodni šećer. Ukoliko se konzumira u preporučenim količinama, ne izaziva neželjene efekte“, zaključila je dr Novaković.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -