NaslovnaObavještenjaVještački zubi – koja sve rješenja postoje?

Vještački zubi – koja sve rješenja postoje?

- Advertisement -

Vještački zubi su širok pojam u stomatologiji. Kada govorimo o nadoknadi više zuba, postoje razne mogućnosti.

U narodu se ove rekonstrukcije obično nazivaju vještački zubi. Koji tim zamenskog zuba ćete uraditi je najbolje da odredite tokom evaluacije sa stomatologom.

Vještački zubi – kruna, most ili proteze?
Pojedini zubni implantati i vještački zubi tradicionalno imaju zubne krunice. Krunice koje koristimo izrađene su od porcelana najvišeg kvaliteta, što im omogućava da budu osjenčeni, oblikovani i dimenzionisani uz precizno uklapanje s vašim osmijehom.

Foto: exingtonfamilysmiles.com

Štaviše, porcelanske zubne krunice su otporne na bojenje i izuzetno su izdržive, što ih čini idealnim za zamjenu pojedinačnih zuba, bez obzira na njihovu lokaciju i funkciju u ustima. Ako vam nedostaje dva do četiri zuba, naš hirurg vam možda preporuči zubni most kao oblik vještačkih zuba, umjesto pojedinačnih krunica.

Most se može pričvrstiti za jedan ili dva zubna implanta, u zavisnosti od strukture, snage i dostupnost susjednih zuba. Konstrukcija mosta u kome su nosači kombinacija zuba i implanata ima dva puta kraći rok trajanja u odnosu na konstrukciju mosta u kome su nosači samo implanti, tako da se ova vrsta kombinacije implanata i zuba kao nosača mosta izbjegava.

Foto: denturecenterofmonroe.com

Za pacijente kojima nedostaju duži nizovi zuba ili čitava vilica, proteze koje su podržane implantima mogu biti rješenje. Za razliku od tradicionalnih proteza koje se oslanjaju na adhezive koji se osiguravaju za desni, proteze osigurane implantima neće se osloboditi niti ispasti dok jedete ili razgovarate.

Protezama ili mostovima koji su pričvršćeni za implante cementiranjem, šrafljenjem ili pomoću posebnih kopči, dobijate pouzdanost, udobnost i prirodnije alternativne opcije koje se još uvijek lako uklanjaju, što je dobar izbor za pacijente kojima je potrebna opsežnija zamjena zuba, ali i jeftinija kvalitetna opcija.

Zašto zubni implanti?
Zubni most se može podupirati susjednim zubima. Proteze se mogu osigurati kremama koje omogućavaju ljepljenje. Zašto bi neko izabrao da se podvrgne oralnoj hirurgiji da bi se te stvari držale na mjestu? Zašto bi neko izabrao skuplju opciju? Odgovor je jednostavan – zubni implanti su superiorni na skoro sve načune u odnosu na sve druge opcije rekonstrukcije zuba.

Foto: freepik.com

Zbog toga što se ubacuju direktno u vilicu, zubni implantati mogu da zamijene korijene nestalih zuba. Korijeni zuba služe nekoliko važnih funkcija. Kada se zub izgubi, takođe i njegov korijen, dolazi do skupljanja vilice i kolapsa tkiva. Ova posljedica gubitka zuba je neizbježna ukoliko ne zamijenite zube zubnim implantima.

Zubni implanti ne samo da šalju signale tijelu da je kost potrebna u određenim dijelovima vilice, već se zapravo potpuno integrišu u vašu vilicu. Zubni implanti se brzo spajaju sa vezivnim tkivom, dajući im još jednu prednost u odnosu na druge opcije za zamjenu zuba – stalnost. Kada ih vilica prihvati, zubni implanti ostaju na mjestu bez ikakvog lepljenja i oslanjanja i opterećivanja zdravih susjednih zuba.

Izvor. Markov Dental Clinic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -