fbpx
NaslovnaObavještenjaDobro je znati prije ugradnje implantata

Dobro je znati prije ugradnje implantata

- Advertisement -

Ako ste se odlučili za ugradnji zubnih implantata ili još samo razmišljate o toj mogućnosti, saznajte kako izgleda proces ugradnje zubnih implantata.

Sigurno će vas zanimati da li je proces ugradnje bezbolan, koliko traje i kako izgleda oporavak, što preporučuju stomatolozi…. Zato smo sve pokušali opisati i dati odgovore na jednom mjestu.

Može li se ugraditi implantat?
Ukoliko se odlučite za ugradnju implantata stomatolog će obraditi vašu anamnezu, obaviti pregled i napraviti ili zatražiti izradu ortopan snimke vilice. Nakon sakupljenih podataka i snimaka, stomatolog može donijeti odluku o tome je li pacijent kandidat za ugradnju implantata, odnosno što se može napraviti kako bi se zadovoljili svi potrebni uslovi za ugradnju implantata.

Kako postići povoljno stanje za ugradnju implantata
Moguć je nedostatak koštanog tkiva za ugradnju implantata. U toj situaciji stomatolog će predložiti nadogradnju koštanog i mekog tkiva (augumentacija), što je potrebno kako bi se povećala masa koja će okruživati implantat.

Ukoliko bi tokom pripreme situacija zahtijevala, moguće je vađenje zuba te sanacija parodontalnog tkiva. I opet temelj oralnog zdravlja, a to je kvalitetna i redovna oralna higijena. Zbog loše i neredovne oralne higijene moguće su komplikacije nakon ugradnje implantata, pa se ovo upozorenje stomatologa treba vrlo ozbiljno shvatiti.

Ugradnja implantata
Šta je zapravo ugradnja implantata? Ukratko , to je oralno-hirurški zahvat kojim se postavlja titanski vijak ili više njih u gornju i/ ili donju vilicu. Zahvat se obavlja u lokalnoj anesteziji, kako bi proces ugradnje implantata bio bezbolan. Ugradnja po jednom implantatu traje oko trideset minuta.

Po početku djelovanja lokalne anestezije hirurški se diže sluznica te postavlja titanski vijak, implantat. Nakon ugradnje implantata slijedi šivanje sluznice i postavljanje privremenih krunica ili mostova. Privremena proteza se postavlja samo u slučaju kada implantat ima dobru primarnu stabilnost. Privremene proteze izrađene su od vrlo laganog materijala kako bi se smanjio rizik od pretjeranog opterećenja netom ugrađenog implantata.

Uobičajeno je da se kroz nekoliko dana nakon od ugradnje implantata javlja lagano oticanje. Savjetuje se odmah nakon ugradnje implantata i još dva iduća sata držati hladne obloge na licu, a mogu se držati i kasnije ukoliko se ukaže potreba. Preporuka stomatologa je izbjegavati prevruću ili prehladnu hranu i piće, žvakanje hrane na strani na kojoj ugrađen implantat izbjegavati pušenja i teže fizičke napore barem kroz nedelju dana.

Pranje zuba može se napraviti isti dan, ali uz oprez na područje rane i šavova. Zube treba četkati nježno, izbjegavati energično ispiranje i svakako nije preporučljivo koristiti električnu četkicu ili dentalni tuš, radi sprječavanja iritacije rane i oštećenja šavova.

Srastanje implantata s kosti
Srastanje implantata s kosti (oseointegracija) može u prosjeku trajati oko četiri mjeseca za implantate u donjoj vilici, dok je za one u gornjoj vilici potrebno i do šest mjeseci. Svako od nas je različit tako da i vrijeme predviđeno za srastanje implantata s kosti može biti različito.

Postavljanje krunice ili mosta na implantat
Po završetku procesa srastanja implantata s kosti, stomatolog će otvoriti ugrađeni implantat i postaviti će vanjski dio implantata. To je nadogradnja zuba koja se vidi iznad zubnog mesa i na koju dolazi krunica ili most. Stomatolog će uzeti otiske po kojima će se izraditi krunica ili most (proteski dio). Dok traje izrada završnog protetskog rada, pacijent nosi privremenu protezu.

Izvor: ordinacija Čeović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -