NaslovnaZa pacijenteUgradnja implanta odmah nakon vađenja zuba

Ugradnja implanta odmah nakon vađenja zuba

- Advertisement -

Vrlo je neprijatno izgubiti zub. Ne samo da utiče na naše oralno i opšte zdravlje, već i na žvakanje i druge funkcije, ali i na samopouzdanje, jer nas tjera da krijemo svoj nepotpuni osmijeh. Naravno, osoba koja izgubi zub odmah razmišlja o tome kako da ga nadoknadi, a implanti su sve popularnije i često najbolje rješenje. Zato mnoge zanima da li je moguće ugraditi implantat odmah nakon vađenja zuba. Ukratko – jeste, ali to zavisi od više faktora.


Ponekad je potrebno čekati tri do šest mjeseci na postavljanje implanta. Neki pacijenti čekaju i duže, a neki jednostavno nisu spremni za ugradnju implantata. Ako je pacijent ima zub koji je spreman za vađenje, normalno je da želi da ga zamijeni što prije, a u nekim slučajevima to je moguće uraditi odmah.

- Advertisement -

Važni faktori

Ako vadite molare ili premolare, onda će vjerovatno biti potreban period čekanja od desetak sedmica prije procedure ugradnje implanta. Ako je zub koji se uklanja očnjak ili sjekutić, te ako su desni zdrave, onda postoji mogućnost da se implant ugradi odmah.

Jedan od najvažnijih faktora je zdravlje vilice. Ako je vilica snažna i zdrava, onda se implant može postaviti odmah nakon vađenja zuba. Međutim, ako je slaba ili oštećena, postoji opasnost da se implant neće pravilno spojiti sa kostima, što može da dovede do nestabilnosti i povećanog rizika od neuspješnog tretmana. U ovakvim slučajevima može biti potrebno čekati nekoliko mjeseci ili čak i godina kako bi vilica ozdravila i ojačala prije postavljanja implanta.

Još jedan faktor koji utiče na dužinu vremena između vađenja zuba i potavljanja implanta je potreba za drugim tretmanima kao što su sinus lift ili presađivanje kostiju. Presađivanje kostiju ponekad je potrebno kako bi se omogućila snažna i stabilna osnova za implantat. Sinus lift podrazumijeva podizanje poda sinusa kako bi se stvorio prostor za implantat. Obje pomenute procedure traže dodatno vrijeme za zacjeljivanje, što može produžiti vrijeme čekanja između vađenja zuba i postavljanja implantata.

All-on-4 procedura

All-on-4 implanti se ističu po tome što mogu biti postavljen istog dana nakon vađenja zuba. Oni služe da se zamijene svi zubi u donjoj ili gornjoj vilici. “Četiri” iz imena ove procedure odnosi se na činjenicu da se svi zubi oslanjaju na četiri implantata koji su ugrađeni u vilicu, što ih čini stabilnijim od pojedinačnih implantata.

Postavljanje implanta je tek prvi korak u procesu. Ako je pacijentu potrebno zamijeniti samo jedan zub, češće se dešava da stomatolog preporuči čekanje tri do šest mjeseci kako bi mjesto gdje je izveden hirurški zahvat zacijelilo prije nego što se konačno postavi krunica na implantat. Tokom tog vremenskog perioda dešava se oseointegracija, odnosno proces spajanja implantata sa kostima. Kada rana zacijeli, krunica se može postaviti.

- Advertisement -

Ne čekajte predugo

Ako razmišljate o proceduri zamjene zuba implantom, preporučuje se da što manje čekate, jer se koščana masa gubi vremenom i implant samim tim može biti nestabilan. Kada kažete stomatologu da želite da ugradite implant, on će tražiti rendgenski snimak vilice, a onda će na osnovu njega predočiti personalizovani plan terapije i predočiti cijenu procedure.

Razlog zašto je ugradnja implanta u 95 odsto slučajeva uspješna upravo leži u temeljnom planiranju i kvalitetnoj procjeni na osnovu posmatranja pomenutih snimaka. U vilicama se nalazi meko tkivo, nervi, kosti, sinusi (u gonjoj vilici) i sve to je potrebno uzeti u obzir prije ugradnje implanta.

Nakon hirurškog zahvata pacijentu će najvjerovatnije biti potrebno dvije do tri sedmice da mjesto zahvata zacijeli, a posto mogućnost da će biti potrebna još jedna posjeta stomatologu kako bi se završila procedura. Kad mjesto operacije zacijeli, stomatolog će postaviti abatment na implant, a zatim postaviti i krunicu za njega

Zašto gubitak zuba može stvoriti probleme

Vađenje zuba može biti veoma neprijatno, a osim toga može uzrokovati i promjene koje možda nećete primjetiti odmah. Gubitak zuba dovodi do propadanja vilične kosti zbog nedostatka stimulacije od strane zuba, što dalje može dovesti do gubitka kosti. Otvoreni prostor koji se stvorio mogao bi da prouzrokuje pomjeranje okolnih zuba, što dalje može uticati na mogućnost pacijenta da pravilno jede i izazvati probleme sa vilicom.

Ako ste se odlučili ili razmišljate o ugradnji implanta, na našem portalu možete pročitati kako se kreću cijene implanta u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ranije smo istraživali i koliko košta vađenja zuba u državama regiona, a što smo otkrili možete pročitati OVDJE.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -