fbpx
NaslovnaSavjetiKoštana transplantacija u implantatskoj terapiji

Koštana transplantacija u implantatskoj terapiji

- Advertisement -

Kada osoba sa dobrim opštim zdravljem izgubi zub usled parodontalne bolesti, povrede ili druge infekcije, zubni implantat je odlično, sigurno i dugoročno rešenje.

Zubni implantat je vještački korijen zuba koji stručnjak za parodontologiju i hirurgiju dentalnih implantata ubacuje u vilicu kako bi zadržao zamjenski zub ili most. Implantati se osećaju i izgledaju prirodno, a kada se proces završi, funkcionišu potpuno isto kao i prirodni zubi. Implantati takođe mogu pomoći u očuvanju drugih zuba, jer se ne oslanjaju na susjedne zube za podršku.

Transplantacija kosti može biti neophodan deo procesa kada je u pitanju ugradnja zubnog implantata.

Hirurgija zubnih implantata

Operacija ubacivanja zubnog implantata obično se izvodi u fazama. Prvo se uklanja oštećeni zub. Tada se vilica priprema za operaciju. U ovom trenutku može doći do presađivanja kostiju. Koštana transplantacija je postupak koji zamenjuje i regeneriše izgubljenu kost, a takođe može da obnovi pravilnu konturu lica. Ako su zubi izgubljeni usled traume, truleži i truljenja ili povrede, često dolazi do gubitka kosti, a kost oko vilice će početi da se pogoršava. Koštani transplantat stvara čvršću podlogu za zubni implant.

O presađivanju kostiju

Dakle, šta tačno podrazumijeva presađivanje kostiju? Tradicionalno, proces uključuje uklanjanje komada kosti sa drugog dijela vilice ili tijela pacijenta i njegovo presađivanje u vilicu. Alternativne opcije danas uključuju dobijanje kosti iz životinjskog izvora kako bi se zamijenila kost koja nedostaje. Ove opcije pružaju manji morbiditet pacijentu, sprečavaju drugo mjesto operacije i podjednako su uspješne. Nakon ovog procesa, može proći nekoliko mjeseci dok transplantirana kost ne izraste dovoljno nove kosti da podrži stvarno postavljanje zubnog implanta.

Kada vilica zacijeli, proces implantacije se nastavlja. Ovo počinje postavljanjem zubnog implantata od titanijuma u ​​vilicu. Za oporavak ove faze takođe može biti potrebno nekoliko mjeseci.

Konačno, nakon što se zarastanje završi, postavlja se abutment, produžetak metalnog stuba implantata, u vilicu. Opet, potrebno je ostaviti vrijeme da meko tkivo zacijeli. Nakon zarastanja uzimaju se kalupi zuba i vilice, a može se pristupiti i postupku umetanja završnog zuba.

Postupak transplantacije koštanog transplantata

Iako oduzimaju mnogo vremena, koštani transplantati mogu biti bitan i neophodan dio svakog procesa implantacije. Nakon operacije, pacijenti mogu doživjeti tipičnu nelagodu, kao što su oticanje desni ili kože ili modrice i manje krvarenje, ali ovi uobičajeni neželjeni efekti brzo nestaju. Postoje i neka ograničenja u ishrani, kao što je samo mogućnost konzumiranja meke hrane dok usta liječe, nakon svake faze postupka koštanog transplantata i implantacije.

Zubni implantati i transplantacija kosti opsežne su operacije koje treba izvesti samo stručnjak za parodontologiju i hirurgiju dentalnih implantata. Iako pacijenti mogu razmisliti o korišćenju svog porodičnog stomatologa za ovu vrstu zahvata radi uštede novca, ta ušteda bi dugoročno mogla biti skupa. Zbog osjetljivih, višestepenih postupaka neophodnih za dovršetak koštanih transplantata i zubnih implantata, traženje pomoći od strane parodontologa i stručnjaka za zubne implantate sa iskustvom i vještinom u ovoj operaciji je od ključne važnosti.

Ukratko, sa iskusnim hirurgom koji vodi postupak, postupci transplantacije kostiju i sami zubni implantati mogu oduzeti mnogo vremena, ali rezultat vrijedi čekati.

Izvor: sdperio.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -