NaslovnaZanimljivostiSlužbenica otpuštena prvog radnog dana zbog bolesti zuba, pa tužila poslodavca

Službenica otpuštena prvog radnog dana zbog bolesti zuba, pa tužila poslodavca

- Advertisement -

Žena koja se zaposlila u kompaniji u Belgiji dobila je otkaz prvog radnog dana zbog nasljedne bolesti zuba, javlja “Anadolija”.

Prema izvještajima belgijskih medija, neimenovana žena (35) prijavila se za posao u osiguravajućoj kući prije dvije godine. Na razgovoru za posao nosila je masku, koje su bile obavezne zbog pandemije koronavirusa.

Liječenje zuba je bilo odloženo, takođe, zbog pandemije, jer su tada prioritet imale osobe kod kojih je utvrđen COVID-19. Stomatološke probleme žene, poslodavac je uočio već prvog radnog dana.

Istog dana od žene je zatraženo da potpiše dokument da je napustila posao uz njenu saglasnost i da više ne dolazi na posao. Ova 35-godišnja žena slučaj je prijavila Agenciji za borbu protiv diskriminacije, koja je zatražila sastanak sa poslodavcem.

Međutim, poslodavac je to odbio. Potom je žena podnijela tužbu protiv poslodavca. Poslodavac je tvrdio da je žena krila važne informacije i da je pokazivala agresivne stavove tokom razgovora za posao.

Sudija je presudio da poslodavac treba da isplati šestomjesečnu bruto platu kao naknadu i da se ljudi ne smiju diskriminirati zbog izgleda, invaliditeta ili bolesti.

Izvor: N1

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -