Naslovna Savjeti Gangrena zuba - šta je, simptomi, uzroci i liječenje

Gangrena zuba – šta je, simptomi, uzroci i liječenje

Nepravilna higijena zuba i drugi faktori mogu dovesti do gangrene zuba, sporonapredujućeg, ali vrlo neprijatnog oboljenja koje može kreirati nove probleme. Gangrena zuba je bolest korijena zuba i predstavlja odumiranje vezivno-tkivne supstance – pulpe. Do propadanja, odnosno odumiranja pulpe dolazi usljed bakterijske infekcije i nedovoljne cirkulacije. Razvoj gangrene zuba je najčešće dug proces i zato su od ključnog značaja redovne stomatološke kontrole. Samo redovnim pregledima moguće je utvrditi nastanak gangrene zuba i početi sa liječenjem na vrijeme.

Smatra se da je jedan od glavnih uzročnika nastanka gangrene zuba nepravilno održavanje oralne higijene, tačnije karijes, koji nastaje na griznoj površini zuba i dovodi do propadanja gleđi. Sa propadanjem gleđi omogućava se nesmetan prodor bakterija i ostataka hrane unutar zuba, razara se vremenom dentin, a kasnije dolazi i do propadanja pulpe. Ukoliko se ovaj proces ne zaustavi na vrijeme, može dovesti do odumiranja pulpe, odnosno može nastati gangrena zuba. Gangrena zuba može nastati i kao posljedica mehaničkog oštećenja (povrede) usljed koje je došlo do prekida mikrocirkulacije. Na ovaj način može nastati gangrena potpuno zdravog zuba.

Simptomi
Prve faze razvoja gangrene zuba najčešće prolaze bez prepoznatljivih simptoma. Međutim, sa razvojem ovog oboljenja javljaju se znaci kao što su neprijatan zadah, promjena boje zuba, oštar bol prilikom žvakanja, upaljene i otečene desni… Ukoliko uočite neki od ovih simptoma, obavezno se obratite svom stomatologu. Ako se ne liječi na vrijeme, infekcija se može prošititi na vrh korijena zuba i dovesti do nastanka cisti, granuloma ili apscesa. Ali, ukoliko se otkrije i liječi na vrijeme, gangrena zuba se može izliječiti bez pretjeranih komplikacija.

Liječenje
Gangrena zuba se najčešće sporo razvija, ali isto tako najčešće zahtijeva liječenje koje traje duže vremena. Važno je da slušate savjete stomatologa i nikako nemojte uzimati antibiotike na svoju ruku! Što se tiče procedure samog liječenja, ona se prije svega zasniva na uspješnom liječenju kanala korijena zuba. Gangrena zuba se može pobijediti jedino ukoliko se zaliječi infekcija koja je dovela do nastanka gangrene i ukoliko se spriječi ponovna infekcija. U slučaju da nije moguće uspješno liječenje kanala korijena zuba, jedina opcija je vađenjenje. Liječenje gangrene zuba je dugotrajan proces i da se ne bi desilo da se gangrena poslije određenog vremena vrati, važno je da u proces liječenja budu uključeni stručnjaci odnosno stomatolozi.

- Advertisment -

POPULARNO

Loše navike sa kojima bi trebalo da prestanete radi zdravijih zuba

Stomatolozi često primaju pacijente sa istrošenim zubima, povredama zuba, karijesima, pukotinama zuba i bolesnim desnima. U nekim slučajevima,...

Kako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

Kada se počela primjenjivati široka obustava rada radi suzbijanja pandemije SARS-CoV-2, broj nezaposlenih u mnogim zemljama se brzo povećavao.

Sve što trebate znati prije ugradnje zubnih implantata

Zubni implantati su titanijumske nadoknade koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju.

Webinar: “Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”

Geistlich Webinar World Tour 2020 nastavlja se 25. avgusta. Nova tema je „Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”, a...
- Advertisment -