NaslovnaObavještenjaPerite zube redovno: Loša oralna higijena povezana sa kancerom i bolestima jetre...

Perite zube redovno: Loša oralna higijena povezana sa kancerom i bolestima jetre i srca

- Advertisement -

Normalno je imati bakterije u ustima, ali one štetne mogu prouzrokovati niz zdravstvenih problema. Zbog toga je veoma važno održavati dobru oralnu higijenu. Štetne zajednice bakterija koje žive u usnoj šupljini naučnici su povezali sa bolestima jetre, otkazivanjem bubrega, raznim vrstama kancera, bolestima srca i hipertenzijom.


Usna šupljina je prolaz ka gastrointestinalnom traktu i ostatku tijela. Kao i ljudska utroba, usta su dom šarenolikim kolonijama bakterija, gljivica, virusa i protozoa. To je zapravo druga najveća mikrobska zajednica u ljudima, nakon utrobe.

Više od 700 vrsta mikroorganizama živi u ustima. Oni su obično stabilni tokom života čovjeka, ali ako se balans ove zajednice poremeti, štetne bakterije mogu postati dominantne. To može dalje prouzrokovati krvarenje desni i oralne bolesti poput gingivitisa i parodontitisa, navode naučnice Glenda Meri Dejvison i Ivon Prins u članku a Gavi.

Kako bolesti desni uništavaju desni i i erodiraju kost, inflamatorni molekuli koji se zovu citokini ulaze u krvotok. Ove hemikalije aktiviraju imuno ćelije i mogu rezultirati hroničnim zapaljenjem koje će razviti bolesti kao što su dijabetes tip 2, aterosklerozu, čak i gojaznost.
Pomenute bakterije mogu otići i dalje od desni u okolna tkiva i ispustiti toksine koji se onda mogu kretati širom tijela. Na sličan način, ako je ravnoteža u utrobi poremećena, to može dovesi do razvoja autoimunih i kardivaskularnih bolesti, gojaznosti, čak i Alchajmerove bolesti.

Šta raditi kako bismo izbjegli ove rizike?

Dobra dentalna higijena uključuje redovne posjete stomatologu, prevenciju nakupljanja plaka redovnim čišćenjem zuba i izbjegavanje hrane pune ugljenih hidrata i šećera, koja može da izazove propadanje zuba i karijes. Preporučuje se hrana bogata antioksidansima, kao što su svježe voće i povrće.

Stomatolozi takođe preporučuju izbjegavanje korišćenja antibakterijskih sredstava za ispiranje usta, za koja je utvrđeno da narušavaju balans među mikrobima. Prečesta upotreba ovih sredstava može stimulisati rast bakterija koje izazivaju bolesti.

Povišeni nivoi stresa, a manjak fizičkih vježbi takođe su povezani sa narušavanjem balansa u oralnom mikrobiomu. Zato su balansirana ishrana, dovoljno odmora i dobra dentalna higijena ključni.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -