NaslovnaZanimljivostiIstraživanje pokazalo: Pranje zuba štiti od upale pluća

Istraživanje pokazalo: Pranje zuba štiti od upale pluća

- Advertisement -

Očuvanje čistoće zuba može sačuvati ljude od dobijanja upale pluća u bolnici, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na više od 2700 pacijenata, gdje je manji broj slučajeva ove uobičajene infekcije pluća bio povezan ss svakodnevnim pranjem zuba

Selina Erenzeler i Majkl Klompas, dva epidemiologa specijalizovana za zarazne bolesti u bolnici Brigam u Bostonu, analizirali su podatke iz 15 kliničkih ispitivanja gdje su ljudi ili četkali zube više puta dnevno ili ispirali usta antiseptičkim sredstvima, tupferima ili fiziološkim rastvorom.

Iako je logika dobre oralne higijene prilično jasna – čišćenje može zaustaviti bakterije ili druge patogene da ne prodiru niz grlo i izazivaju infekcije pluća poput upale pluća – dokazi su do sada bili malo kontradiktorni, posebno za pacijente koji su hospitalizovani i koji ne mogu sami četkati zube.

Erenzeler i Klompas su željeli da razjasne tu situaciju i otkrili su da su stope upale pluća stečene u bolnici bile niže kod pacijenata koji su bili slučajno odabrani za svakodnevno četkanje zuba, dva puta ili više puta dnevno.

Pacijenti koji su ozbiljno bolesni i primljeni u bolnicu mogu biti posebno ranjivi na infekcije, a zatim se nalaze u okruženju koje je preplavljeno bakterijama otpornim na ljekove. Sveukupno, između pet i deset odsto pacijenata u bolnici stiče neku vrstu infekcije tokom svog boravka.

foto: Freepik


Bolnice ulažu velike napore kako bi spriječile širenje patogena. Ali uključivanje četkanja zuba u njegu pacijenata koji su na ventilaciji, kao i podsticanje drugih pacijenata da to isto čine, može biti jeftin način poboljšanja oralnog zdravlja i smanjenja slučajeva upale pluća, sugeriše istraživanje.

“Rijetko je u svetu preventivne medicine u bolnicama pronaći nešto poput ovoga što je istovremeno efikasno i jeftino. Umesto novog uređaja ili leka, naše istraživanje ukazuje da nešto tako jednostavno kao što je četkanje zuba može napraviti veliku razliku”, izjavio je Klompas.

Četkanje zuba značajno je smanjilo stope upale pluća kod pacijenata na respiratoru, koji su, usput rečeno, činili većinu u analiziranim studijama. Smanjenje je bilo ekvivalentno sprečavanju jednog slučaja upale pluća kod svakih 12 mehanički ventiliranih pacijenata koji su četkali zube.

Međutim, nije pronađen značajan efekat kod pacijenata koji nisu primali mehaničku ventilaciju. To može biti zato što su samo dvije od 15 studija u analizi obuhvatile pacijente koji nisu bili na ventilaciji, pa korist od četkanja zuba u smanjenju upale pluća ostaje neizvjesna u toj grupi.

Studiju je objavio JAMA Internal Medicine.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -