NaslovnaObavještenjaOvih 10 simptoma nikako ne smijete da zanemarite

Ovih 10 simptoma nikako ne smijete da zanemarite

- Advertisement -

Na odlazaka kod stomatologa, većina se odluči samo kako ima bol ili neki drugi problem sa zubima. Međutim, neki simptomi su „alarm“ da se javite stomatologu. Ako slučajno imate loš zadah, crn jezik, suva usta…

To mogu biti pokazatelji ozbiljnih bolesti koje vrijebaju u vašem organizmu. Evo zašto dolazi do tih simptoma i na koje bolesti mogu ukazivati.

Foto: prnewswire.com

Prozirni zubi
Do ove pojave može doći zbog povrata kiseline iz želuca. S vremenom kiselina može oštetiti zubnu gleđ. Preporučuju se posjeta gastroenterologu i stomatologu.

Oštećeni ili odlomljeni zubi
Možda vas muči bruksizam ili škrgutanje zubima koje je posljedica prevelikog stresa. Pokušajte biti što opušteniji i ne nervirajte se previše, ako je ikako moguće.

Foto: thyromate.com

Suva usta
Moguće je da patite od Sjogrenovog sindroma. To je autoimuna bolest zbog koje tijelo ne proizvodi dovoljno sline ili suza. Ne postoji lijek, ali postoje sredstva koja će smanjiti simptome. Svakako treba da posjetiti doktora.

Loš zadah
Loš zadah može ukazivati na halitozu, koja može biti posljedica niza faktora, pa čak i nedijagnosticiranog dijabetesa. Među druge uzroke spada i hronična žeđ ili ekstremni umor.

Blijede desni
Pojavljuju se i kod osoba koje su anemične. Povećate li unos hrane koja je bogata gvožđem, stanje se može popraviti, ali za svaki slučaj kontaktirajte ljekara, jer ovo može biti simptom i drugih bolesti.

Metalni ukus
Ako traje duže od dan ili dva, možda je riječ o nedostatku cinka koji potiče rast okusnih pupoljaka na jeziku. Nalaz krvne slike daće odgovor o čemu je riječ. Školjke, crveno meso…, dobar su izvor cinka.

Foto: healthline.com

Desni vam se povlače
Možda imate parodontozu, koja je posljedica loše oralne higijene. Parodontoza je opasna jer osim što dolazi do gubitka zuba, bakterije ulaze u krvotok i mogu oštetiti vitalne organe, poput srca. Zbog toga je potrebno redovno pranje zuba, kao i da ih dodatno čistite zubnim koncem.

Čudna boja jezika
Kratkotrajno smeđi ili crni jezik možda je tek posljedica pušenja ili ispijanja kafe. Međutim, bijeli ili žućkasti jezik koji prati svrab ili osjetljivost, može ukazivati na bakterijsku ili gljivičnu infekciju.

Foto: dentalimplant.rs

Grudvice na jeziku
Obično prođu same od sebe za sedam dana, a neki smatraju da je riječ o reakciji na jako začinjenu hranu. Međutim, ako ne prolazi, nego tačke postaju veće, ovo može biti znak ozbiljne bolesti, kao što je oralni karcinom.

Afte
Mogu biti reakcija na stres, odnosno pad imuniteta ili konzumaciju prekisele hrane, poput citrusa. Ovo je zapravo autoimuna bolest, koja se javlja na sluznici usta. Oboljeli obično imaju genetsku predispoziciju za njihov nastanak. Bolne afte brzo će ukloniti lijek koji vam prepiše doktor. Spontano prolaze u roku od sedam do deset dana.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -