Naslovna Savjeti Imate sive plombe? Evo kada treba da ih zamijenite novim

Imate sive plombe? Evo kada treba da ih zamijenite novim

Unazad nekoliko desetina godina, pojavila su se mišljenja da su amalgamski ispuni štetni i mnoštvo pacijenata dolazi upravo s tom mišlju i željom da se “štetne crne plombe zamjene sa bijelima”.

Porijeklo eventualne štetnosti dolazi zbog kontroverzne toksične žive koja se, uz ostale metale, nalazi u sastavu amalgamskih sivih ispuna. U današnje vrijeme velike zagađenosti vode, zemlje i hrane, koncentraciju žive iz plombe koja eventualno dospije u tijelo čovjeka zaista nije moguće tačno odrediti.

Foto: markbennettsdentalcare.co.uk

Nadalje, njen oblik koji se nalazi u ispunima ne smatra se toksičnim za organizam. Važniji razlog zašto treba odbaciti sive plombe i poslati ih u istriju je njihov način vezivanja za zubnu gleđ. Sive plombe za zub se vežu mehanički, za razliku od bijelih plombi koji se vežu hemijski.

To u praksi znači da je osim karijesa potrebno dodatno izbrusiti zdravog zubnog tkiva kako bi se napravila dodatna retencijska mjesta s kojima bi se amalgam vezao za zub. Takav mehanički način vezivanja, takođe, u praksi često dovodi do nastanka ivične pukotine na mjestu kontakta zuba i amalgama.

Foto: castlebawndentalpractice.co.uk

Ta pukotina često ostane neprepoznata od strane pacijenta i predstavlja “autoput” za bakterije koje iz usne šupljine ulaze ispod amalgama i stvaraju karijes. Njihova neestetska boja, takođe, se smatra nedostatkom, ali estetika ne bi smjela biti jedini razlog zamjene amalgmamske plombe bijelom.

Postojanje ivičnih pukotina, karijes ispod ispuna, klinički su opravdane indikacije za zamjenu amalgama, estetskim bijelim ispunima.

Izvor: Večernji

- Advertisment -

POPULARNO

Stomatolozi – niko neće ostati nezbrinut, veže nas Hipokratova zakletva

Epidemija koronavirusa u našoj zemlji, poremetila je funkcionisanje stomatoloških ordinacija. Rade samo one koje imaju potpisan ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje...

Novi cjenovnik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za usluge osnovne stomatološke zaštite

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore odredio je novce cijene usluga za osnovnu stomatološku zaštitu. Ove cijene važe od 1. marta.

CAD/CAM – Budućnost u sadašnjosti

CAD/CAM tehnologija već 40 godina nalazi široku primjenu u raznim dijelovima civilizacijskog progresa. Njena primjena u stomatologiji bila je samo pitanje vremena....

Nova klasifikacija parodontnih i periimplantatnih bolesti i stanja

Od sredine prošlog vijeka klasifikacija parodontnih bolesti i stanja stalno se mijenjala u skladu s novim naučnim saznanjima. Još od antičkih vremena...
- Advertisment -