Naslovna Savjeti Imate sive plombe? Evo kada treba da ih zamijenite novim

Imate sive plombe? Evo kada treba da ih zamijenite novim

Unazad nekoliko desetina godina, pojavila su se mišljenja da su amalgamski ispuni štetni i mnoštvo pacijenata dolazi upravo s tom mišlju i željom da se “štetne crne plombe zamjene sa bijelima”.

Porijeklo eventualne štetnosti dolazi zbog kontroverzne toksične žive koja se, uz ostale metale, nalazi u sastavu amalgamskih sivih ispuna. U današnje vrijeme velike zagađenosti vode, zemlje i hrane, koncentraciju žive iz plombe koja eventualno dospije u tijelo čovjeka zaista nije moguće tačno odrediti.

Foto: markbennettsdentalcare.co.uk

Nadalje, njen oblik koji se nalazi u ispunima ne smatra se toksičnim za organizam. Važniji razlog zašto treba odbaciti sive plombe i poslati ih u istriju je njihov način vezivanja za zubnu gleđ. Sive plombe za zub se vežu mehanički, za razliku od bijelih plombi koji se vežu hemijski.

To u praksi znači da je osim karijesa potrebno dodatno izbrusiti zdravog zubnog tkiva kako bi se napravila dodatna retencijska mjesta s kojima bi se amalgam vezao za zub. Takav mehanički način vezivanja, takođe, u praksi često dovodi do nastanka ivične pukotine na mjestu kontakta zuba i amalgama.

Foto: castlebawndentalpractice.co.uk

Ta pukotina često ostane neprepoznata od strane pacijenta i predstavlja “autoput” za bakterije koje iz usne šupljine ulaze ispod amalgama i stvaraju karijes. Njihova neestetska boja, takođe, se smatra nedostatkom, ali estetika ne bi smjela biti jedini razlog zamjene amalgmamske plombe bijelom.

Postojanje ivičnih pukotina, karijes ispod ispuna, klinički su opravdane indikacije za zamjenu amalgama, estetskim bijelim ispunima.

Izvor: Večernji

- Advertisment -

POPULARNO

Zalivanje (pečaćenje) fisura – praktični vodič za roditelje

Karijes ranog djetinjstva danas se smatra velikim izazovom u javnom zdravlju zemalja u razvoju. Relativno malo pažnje se...

Za drugi upisni rok ostalo 17 slobodnih mjesta na stomatologiji na Medicinskom fakultetu u Podgorici

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Miodrag Radunović kazao je da je, kao i uvijek interesovanje za upis na Medicinski...

Predstavljamo: W&H FIZIODISPENZER IMPLANTMED SI-1023

Fiziodispenzer SI-1023 impresionira svojim interfejsom koji je prilagođen da korisnik veoma jednostavno upravlja komandama preko ekrana osjetljivim na dodir.

Pokrenuta akcija za pomoć doktorki Sanji Rakanović

Doktorka Sanja Rakanović, stomatolog iz Bara, vodi najvažniju bitku u životu. Bori se sa opakom bolešću, a da...
- Advertisment -