NaslovnaSavjetiOlakšajte bebi efikasno nicanje zubića

Olakšajte bebi efikasno nicanje zubića

- Advertisement -

Nicanje zubića je veoma bolan proces i traumatičan za roditelje. Poslije faze grčeva, slijedi odmah ova faza “bebećeg odrastanja” koja umije da traje i po nekoliko mjeseci. Da biste svom djetetu olakšali nicanje, postoje razni preparati. Vesela i nasmijana beba dok joj rastu zubi? Djeluje kao skoro nemoguće. U toja fazi beba najčešće trlja i stavlja sve što joj se nađe pod rukom u usta, dolazi do pojačanog lučenja pljuvačke, uznemirenosti i promjene raspoloženja. Naime, odontogeneza ili formiranje zuba je složen proces u kome se zubi razvijaju od embrionalnih ćelija, rastu i niču u usnoj duplji.

Kako kažu pedijatri, “primarna denticija počinje da se razvija između šeste i osme nedelje trudnoće, a formiranje zuba počinje u dvadesetoj nedelji intrauterinog života ploda. Čitav proces odontogeneze se odvija kroz tri glavne faze: faza rasta i razvoja zuba, faza erupcije i faza okluzalne adaptacije”. Erupcija zuba kreće usljed deljenja pulpnih ćelija, ali tek nakon rasta krunice zuba. Smatra se da je proces nicanja završen kada zub uspostavi kontakt sa antagonistom iz suprotne vilice. Upravo u fazi aktivne erupcije, kada dolazi do rasta zuba kroz strukture sluzokože dolazi do pojave različitih simptoma koje roditelje često povezuju sa bolnim nicanjem zuba. Ovaj proces je prirodni dio fiziološkog sazrijevanja organizma i ne može se smatrati poremećajem niti klasifikovati kao bolest. U Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj i ostalim zemljama Evropi se tradicionalno se za smirivanje ovog stanja koriste homeopatski lijekovi. Homeopatija je efikasna, blaga i holistička terapija, koja stimuliše i reguliše fiziološke procese potrebne za izliječenje i otklanjanje simptoma tegobe.

Upravo zbog ovih osobina homeopatski lijekovi se mogu koristiti kod beba i djece za otklanjanje tegoba usljed nicanja prvih zuba. U prospektivnoj, multicentričnoj otvorenoj kliničkoj studiji sprovedenoj u Rusiji tokom 2009. godine u kojoj je učestvovalo 200 djece, utvrđena je bezbjednost i efikasnost prijmene homeopatskog lijeka “Dentokind” kod djece sa simptomima bolnog nicanja prvih zuba kao što su – hipersalivcija i preosjetljivost desni, gubitak apetita, bol u uvu, iritiranost i nervoza. “Dentokind” tablete se mogu naći i u našim apotekama a preporuka za primjenu ovakve vrste lijekova je da se tablete rastvore u kašičici vode ili direktno daju djetetu da otopi u ustima. U slučaju da u roku od tri dana nema poboljšanja ili se javi pogoršanje, potrebno je ponovo konsultovati pedijatra. (www.zdravaiprava)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -