NaslovnaObavještenjaMatične ćelije iz mliječnih zuba pomažu u regeneraciji pulpe

Matične ćelije iz mliječnih zuba pomažu u regeneraciji pulpe

- Advertisement -

Liječenje nekroze pulpe nakon traume kod djece, predstavlja veliki izazov, piše „Dental Tribune“. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazuje matične ćelije iz mliječnih zuba, mogu doprinijeti regeneraciji zubne pulpe. Ako se dotok krvi u zub prekine zbog traume, dolazi do manjka snabdijevanja pulpe hranjivim sadržajem i kiseonikom. Tkivo polako odumire i postoji opasnost od gubitka zuba. Budući da je kod djece i adelescenata razvoj korijena i dalje u toku, obično se sprovodi postupak apeksifikacije.

Međutim, regeneracija tkiva time nije moguća. Istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji (SAD) i Četvrtog vojnog medicinskog unioverziteta (FMMU) u Ksijanu (Kina), otkrili su način sa ljudskim matičnim ćelijama zubne pulpe (hDPSC). Istraživanje je objavljeno u časopisu „Science Translation Medicine“. Za istraživanje je odabrano 30 kineske djece sa povrijeđenim i intaktnim prednjim mliječnim zubima. Naučnici su uzeli matične ćelije iz mliječnih zuba, reprodukovali ih u laboratoriji i ugradili u traumatizovane zube. U kontrolnoj grupi sa desetoro djece sprovedena je klasična apeksifikacija. Tim je otkrio da su implatirane matične ćelije značajno poboljšale regeneraciju zubne pulpe.

Ne samo pulpno tkivo nego i ćelije koje proizvode dentin i vezivno tkivo. Rezultati terapije matičnim ćelijama pokazali su poboljšanje rasta korijena zuba i smanjenje otvora na vrhu korijena. U eriodu posmatranja od tri godine, istraživači nisu pronašli negativne efekte. U sljedećem koraku žele da pronađu način kako postupak primijeniti kod odraslih. Budući da oni, obično, više nemaju mliječne zube, testovi se trebaju sprovesti na donorskim ćelijama.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -