NaslovnaObavještenjaKako promijeniti izabranog stomatologa i koja dokumentacija je potrebna

Kako promijeniti izabranog stomatologa i koja dokumentacija je potrebna

- Advertisement -

Fond za zdravstveno osiguranje omogućava građanima koji za to ispunjavaju uslove da selektuju izabranog stomatologa koji će se brinuti o njihovom oralnom zdravlju. Ali, da li ste se zapitali kakva je producedura kada ga želite promijeniti i koja dokumentacija je potrebna?


Proces nije gotovo ništa drugačiji. Pravo na liječenje u ordinacijama sa kojima FZO ima potpisan uovor imaju djeca i učenici do 18. godine, studenti najkasnije do navršene 26. godine života, žene u toku trudnoće, lica oboljela od epilepsije, multiple skleroze, mišićne distrofije, cerebralne paralize, paraplegije i kvadriplegije, mentalno oboljela i lica ometena u razvoju u skladu sa kriterijumima regulisanim posebnim propisima, slijepa i gluvonijema lica, kao i osigurana lica starija od 65 godina života.

Stomatologa građani mogu izabrati u područnim filijalama FZO u svim opštinama ili u stomatološkoj ambulanti sa kojom je Fond zaključio ugovor. Potrebno je da se na jednom od ta dva mjesta jave sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom i potpišu Izjavu o izboru doktora stomatologa. Doktor stomatolog se bira na najmanje godinu dana i u pitanju je obaveza osiguranog lica u okviru prava na stomatološku zdravstvenu zaštitu na teret sredstava zdravstvenog osiguranja, a niko nema pravo da osiguranom licu sugeriše ili bira stomatologa.


Zbog velikog interesovanja naših čitalaca, pitali smo Fond za zdravstveno osiguranje kako se može promjeniti stomatolog. Evo odgovora koji smo dobili:

“Građani prilikom odabira ili promjene stomatologa dolaze u područnu jedinicu ili filijalu Fonda, sa ličnim dokumentom,a zatim vrše odabir stomatologa sa spiska dostupnih. Nakon odabira stomatologa ovlašćeni službenik izdaje izjavu o odabiru stomatologa koju osiguranik koristi prilikom posjete izabranom stomatologu.”

Iz Fonda su nam kazali i da dokumentacija koja je potrebna za ovu proceduru zavisi i od kategorije lica koje želi odabir stomatologa.

Potrebna dokumentacija za izbor stomatologa:

  • Za djecu do 18 godina, potrebna je zdravstvena knjižica.
  • Za djecu i lica preko 65 godina knjižica ili lična karta koja je verifikovana.
  • Za studente do 26 godina, zdravstvena knjižica i potvrda o studiranju za tekuću školsku godinu.
  • Za trudnice, zdravstvena knjižica i izvještaj ginekologa sa terminom porođaja.
  • Za porodilje, zdravstvena knjižica i otpusna lista ili izvod iz knjige rođenih novorođenčeta.
  • Za lica sa posebnim potrebama, izvještaj specijaliste sa odgovarajućom dijagnozom koja je predviđena pravilnikom.

Ako još niste odabrali stomatologa ili ga promijenili, a to želite, preporučujemo da to što prije uradite. To je pravo svakog građanina koji ispunjava uslove, a redovne posjete stomatologu od ključne su važnosti za oralno zdravlje.

Predstoje nam novogodišnji praznici, a ako ste se pitali kako doći do dežurnog stomatologa tokom praznika ili vikenda, istražili smo i to. Sve informacije možete pronaći ovdje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -