NaslovnaSavjetiNavlake će trajati onoliko koliko pažnje posvećujete oralnoj higijeni

Navlake će trajati onoliko koliko pažnje posvećujete oralnoj higijeni

- Advertisement -

Uz pomoć dostignuća savremene stomatologije, nijedan vaš neće ostati bez rješenja. Put do blistavog osmijeha, zaista, nikada nije bio jednostavniji. Ako je zub u potpunosti slomljen, napukao ili možda na neki drugi način oštećen, najbolje rješenje je restauracija krunice. Navlake za zube su kao kapice koje se stave preko zuba,  a imaju oblik prirodne krunice. Znamo da je krunica dio zuba koji je nama vidljiv. Može se desiti da vam je karijes toliko razorio zub, da je stomatolog morao izbrusiti veliki njegov dio. U tom slučaju je ili nemoguće staviti kompozitni ispun – plombu, ili prosto plomba ne bi mogla da izdrži pritisak žvakanja.

Ako bi se to ipak uradilo, zub bi napukao i poslije toga bi mogao samo da se izvadi. A to niko ne želi. Postoji još slučajeva kada će vam vaš stomatolog preporučiti navlake za zube: Poslije endodontske terapije zuba, preporuka je da se oni ojačaju, postavljanjem nadogradnje i krunice, Poslije ugradnje implanta, takođe se stavlja krunica, Estetski razlozi su uvijek popularni, pa se ljudi često zbog toga odlučuju za ugradnju navlaka za zube, Kada se stave navlake za zube, one u potpunosti zamjenjuju vaš stari zub, kako funkcionalno tako i estetski.

Međutim, potrebno je veoma dobro promisliti, jer je stavljanje navlaka za zube bespovratan proces. Ako nam je cilj da ojačamo krunicu, onda je ovo najprihvatljivije i najbolje rješenje.

Metal-keramičke navlake (krunice)

Ova vrsta krunica i danas predstavlja najčešći izbor pacijenata, zbog vrlo prihvatljive cijene i dobrih svojstava. Kada se osmjehnete, ne primjećuje se nikakva razlika između vaših prirodnih zuba i metal-keramičke krunice. Metal-keramičke krunice, sastoje se od osnove – određene vrste metala i keramike koja se nanosi preko nje, pa to daje konačan izgled krunici. U ustima pacijenta vidljiva je samo keramika tako da ovakve krunice-zubi, izgledaju veoma prirodno.

Keramičke navlake – bezmetalna keramika

Bezmetalne  krunice su se nametnule kao najbolji materijal za izradu protetskih radova. Trajnost i stabilnost keramičkih krunica, pokazuju višegodišnja iskustva pacijenata. Prednost ovog materijala je što je dosta biokompatibilniji od metala. Kod keramičkih krunica koristi se više vrsta ojačane keramike za izradu osnove, i one djeluju prirodnije, pa vi imate savršen zub i funkcionalno i estetski.

Koliko traju navlake (krunice) za zube?

Navlake će vam trajati onoliko koliko se brinete o njima, odnosno koliko pažnje posvećujete oralnoj higijeni, kao i redovnim posjetama vašem stomatologu. Mogu trajati 10 i više godina, međutim, moramo biti pažljivi ukoliko konzumiramo žilavu ili previše tvrdu hranu.

Krunice – navlake, iskustva

Najprije, krunicama se postiže funkcionalna rehabilitacija, a zatim i estetska. Svi znamo da varenje hrane počinje u ustima, pod tim mislimo na efektivno i kvalitetno žvakanje. Ukoliko nam fale kutnjaci, žvakanje je otežano, i nerijetko se dešava da nam „sklizne“ cio komad hrane, što tokom vremena vodi gastrointestalnim problemima. Sa estetske strane, sigurniji u sebe i samopouzdaniji.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -