NaslovnaObavještenjaNaučnici tvrde da će endodontski tretmani uskoro postati prošlost

Naučnici tvrde da će endodontski tretmani uskoro postati prošlost

- Advertisement -

Naučnici proučavaju novi tretman za uznapredovali karijes koji može eliminisati potrebu za specijalistima koji buše najdublje i najosjetljivije djelove naših zuba.

Istraživači su otkrili da molekuli po imenu resolvini regenerišu tkivo kada se primjene na zubnoj pulpi. Ovo otkriće mogli bi spasiti djecu svih uzrasta od straha od stomatološke bušilice. Resolvini bi se mogli koristiti duboko unutar zuba, omogućavajući pacijentima da izbjegnu neprijatne i dugotrajne tretmane poput endodontskog lečenja, navodi se u novim istraživanjima objavljenim u časopisu Journal of Dental Research.

Pulpitis (upala zubne pulpe) je veoma uobičajena bolest kad je u pitanju oralno zdravlje, koja može postati ozbiljna ako se ne liječi pravilno”, rekao je Tomas Van Dajk, koautor studije i potpredsjednik Centra za klinička i translaciona istraživanja ADA Forsyth, u saopštenju.

Zub se sastoji od nekoliko slojeva: spolja ga obavija tvrda gleđ, dentin je ispod nje, a najdublji dio je pulpa. Ona sadrži sve krvne sudove i nerve koji održavaju zub u životu. Može postati upaljena zbog karijesa, pukotina na zubu ili drugih povreda, a infekcije predstavljaju rizik od uništavanja pulpe i izazivanja ogromnog bola.

Obično se koriste endodontski tretmani kada postoji infekcija u pulpi, pažljivo se uklanja zaraženo tkivo i prostor se popunjava biokompatibilnim materijalom.

Endodontska terapija je efikasna, ali ima nekih problema, jer se uklanja značajan dio dentina, a zub se isušuje što povećava rizik od pucanja u budućnosti. Naš cilj je doći do metode za regeneraciju pulpe, umjesto popunjavanja kanala korijena”, rekao je Van Dyke.

Resolvin E1 (RvE1) i drugi resolvini se prirodno proizvode u telu i spadaju u grupu molekula nazvanu specijalizovani pro-rješavajući medijatori (SPM). Ove supstance su efikasni kontrolori viška upale izazvane infekcijom i bolešću.

Studija je pokazala da je primjena RvE1 na različite nivoe zaražene i oštećene pulpe bila veoma efikasna u regeneraciji pulpe kada je direktno primjenjena, pod uslovom da je pulpa još uvijek bila živa. Međutim, ustanovljeno je da, kada se RvE1 primjenjuje na izrazito zaraženu pulpu ili mrtvu pulpu, ne uzrokuje regeneraciju, ali pomaže usporavanju brzine infekcije i smanjenju upale.

Ispitivanje je sprovedeno na miševima, a ne na ljudima, pa će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li RvE1 ima iste efekte na nas i da li je bezbjedno koristiti ga. Bez obzira na to, naučnici se nadaju da će se ovaj tretman u budućnosti koristiti u stomatologiji i šire.

“Primjena RvE1 na zubnu pulpu podstiče formiranje vrste matičnih ćelija koje se mogu diferencirati u dentin (zub), kost, hrskavicu… Ova tehnologija ima ogroman potencijal za oblast regenerativne medicine van tkiva u zubima”, rekao je Van Dajk.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -